NaslovnaNovostiNemci žele fabriku tenkova KF51 Panter u Ukrajini; Amerikanci: to je naučnofantastični...

Nemci žele fabriku tenkova KF51 Panter u Ukrajini; Amerikanci: to je naučnofantastični scenario

Nedavno je nemački gigant Rajnmetal zvanično objavio da “pregovara o izgradnji fabrike u Ukrajini”. Nemački proizvođač navodno planira da tamo proizvodi nove tenkove Panther KF51. Panter KF51 još nije u proizvodnji, a projekat će biti predstavljen na leto 2023.

KF51 je razvoj zasnovan na trupu Leopard 2 A4, rešenje koje je najpogodnije za zemlje koje već imaju tenkove Leopard u upotrebi. Kao što je poznato, Ukrajina će Leopard tenkove dobiti od saveznika u narednim mesecima.

panther kf51
Panther KF-51

Podsećamo, nedavno je nemačka kompanija KMW, proizvođač tenkova Leopard, okrivila i menadžment kompanije Rajnmetall, partnera KMW-a, za nedostatak porudžbina za tenkove Leopard.

KMW optužuje Rheinmetall kako odugovlači proizvodnju novog tenka – KF51, predstavljen inače kao zamena za porodicu tenkova Leopard.

Naučna fantastika

Nedavno je Armin Paperger, generalni direktor Rajnmetala, govorio o otvaranju fabrike tenkova KF51 Panter u Ukrajini, tema koja je izazvala više nego skeptične reakcije.

Prema rečima čelnika Rajnmetala, nova fabrika bi mogla da bude izgrađena za oko 200 miliona evra i mogla bi da proizvodi do 400 tenkova KF51 Panter godišnje. Naravno, Ukrajina bi trebalo da bude prvi klijent platforme.

Amerikanci, međutim, ne veruju u takav scenario. Ne samo zbog rata Rusije i Ukrajine koji je u toku.

Ekspert Mark F. Kancijan, istraživač Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, kaže da je cifra od 400 tenkova godišnje četiri puta veća od godišnje proizvodnje tenkova u Americi.

„Proizvesti 400 tenkova godišnje je ogroman industrijski napor. Poređenja radi, SAD proizvedu oko 100 tenkova godišnje. Ukrajinska vojska je pre invazije imala ukupno oko 800 tenkova. Računajući životni vek od oko 20 godina, ispada da bi bila potrebna proizvodnja od 40 tenkova godišnje, a ne 400“, rekao je američki stručnjak.

On je dodao da je iznos koji je Rheinmetall pomenuo za izgradnju objekta premali za enormnu proizvodnju od 400 tenkova godišnje.

Kancijan veruje da bi s obzirom da Ukrajina već koristi razne zapadne tenkove, što je logistička već previše komplikovano za tehničare, dodavanje još jednog tenka na listu samo pogoršalo situaciju.

Prema njegovom mišljenju, predlog proizvođača Rajnmetala o proizvodnji tenkova KF51 u Ukrajini je besmislen i za Nemce bi bilo mnogo korisnije da modernizuju ili izgrade fabriku za modernizaciju tenkova T-72 u naoružanju Ukrajine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave