NaslovnaNovostiNemačka menja Leopard 2 svojim novim tenkom KF51 Panter

Nemačka menja Leopard 2 svojim novim tenkom KF51 Panter

Arsenal nemačkih borbenih tenkova, koji se broji oko tri stotine Leoparda 2, smanjiće sa najavljenim razmeštanjem jedinica u Ukrajinu. Ovo dolazi u trenutku kada ovo oružje ponovo budi interesovanje među zapadnim vlastima za nabavku oružja.

Kompanija Rheinmetall otkrila je pre nekoliko meseci svoju sposobnost da obnovi ove arsenale, usred rata u Ukrajini, a nedavno je ponudila više detalja.

Poslednje izdanje najvećeg svetskog sajma vojne industrije, Eurosatory, održan prošlog juna u Parizu, prezentovao je glavni borbeni tenk KF51 Panther. Reč je o oklopnom vozilu sa operativnom težinom od „samo 59 tona“, naglašava njegov proizvođač, a sa mobilnošću zasnovanom na Leopardu 2, iako „mnogo veće od sadašnjih sistema sa maksimalnim operativnim dometom od oko 500 kilometara“.

Sa njim, dodao je izvor, oni se nadaju da će stvoriti „revolucionarno borbeno vozilo za buduća bojišta“ zahvaljujući „novim standardima u svim oblastima: efikasnost, zaštita, inteligencija, međusobna povezanost i mobilnost“.

Rheinmetall je prošlog meseca prezentovao nove detalje o ovom novom oružju, koje je trenutno podvrgnuto iscrpnom programu testiranja, prema informacijama prenose mediji.

Potpredsednik kompanije za glavne borbene tenkove, Alekander Kurt, objasnio je tada da je Rheinmetall odlučio da u potpunosti preispita koncept glavnog borbenog tenka u dizajnu KF51, sa kojim nameravaju da prevaziđu postojeće tenkove Leopard još uvek zasnovan na tehnologiji 1980-ih.

130 mm

KF51 Panter ima novo oružje koje prevazilazi već uveliko standardnu glatku cev od 120 mm, za koju smatraju da je dosegla svoje granice i da više nije tako smrtonosna protiv povećane zaštite novih tenkova koje Rusija poseduje. Zbog toga se na Panteru nalazi top glatke cevi od 130 mm, takođe sa automatskim punjenjem. Rheinmetall tvrdi da je ovo oružje 50% efikasnije od sadašnjih sistema od 120 mm.

Oklop i komunikacija

Panterova odbrana je takođe revidirana, posebno sada kada je dokazano da je takozvana lutajuća municija [takođe poznata kao dronovi kamikaze] sposobna da uništi oklopna vozila, o čemu svedoči sukob u Ukrajini.

Stvaranje fleksibilnih mreža za distribuciju svih dostupnih informacija i podataka je takođe važno kroz razvoj kao što je veštačka inteligencija. G. Kurt je otkrio da je novi tenk dobio podsticaj od početka ruske invazije na Ukrajinu pre skoro godinu dana, iako je razvoj počeo 2016. godine.

Dron

Direktor Rheinmetall-a je takođe istakao upotrebu malih dronova na tenku kako bi se povećale njegove izviđačke sposobnosti.

Performanse

Tenk će moći da razvija 70 kilometara na čas i da ubrza od 0 do 40 km/h za osam sekundi. Panther KF51 je spreman da se suoči sa nagibom od 60% i 30% bočno, pored savladavanja rupa širokih 2,5 metara, stepenica visokih 1,1 metar i dubine vode 1,2 metra bez prethodne pripreme.

Ekrani i kamere

Upravljanje je olakšano ekranom od 23 inča koji nudi pogled na celo okruženje zahvaljujući prednjoj kameri od 360º. Na njemu možete videti i druge tačke gledišta, kao što je nišan.

panther kf51
Panther KF-51 ekrani

Takođe se može koristiti za planiranje ili kontrolu akcije, dopunjen sa još dva ekrana od 10 inča kako bi pružio potpuniji prikaz i kao alternativa u slučaju kvara glavnog, kao i još dva na visini od glavne, koja nudie slike takođe 360 stepeni iz dve bočne kamere kupole.

Do 8000 jedinica

Proizvođač procenjuje da će tržište diktirati između 500 i 800 jedinica svog novog borbenog tenka do 2035. godine i između 5.000 i 8.000 nakon tog datuma. Vesti koje se ovih dana dešavaju sa isporukom zapadnih tenkova Ukrajini mogu svakako da opovrgnu ova predviđanja.

IzvorEDR mag

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave