NaslovnaNovostiU Poljskoj raspoređen prvi stalni garnizon američke vojske

U Poljskoj raspoređen prvi stalni garnizon američke vojske

Poljske vlasti nastavljaju da ostvaruju svoje ambicije da zemlju pretvore u novi vojni centar Evrope. Potpuno prenaoružavanje vojske, povećanje budžeta za odbranu i povećanje broja ljudstva Varšavi su se činili nedovoljnim da ostvari svoje ciljeve.

Da bi se obezbedila bezbednost u slučaju hipotetičke ruske agresije, na poljsku teritoriju biće raspoređen američki vojni garnizon.

Ministar nacionalne odbrane i zamenik premijera Poljske Mariusz Blaszczak najavio je otvaranje 21. marta u Poznanju stalnog garnizona američkog vojnog osoblja. Prema njegovim rečima, ovo će biti prva tačka stalnog razmeštanja američkih trupa u Poljskoj.

Zadaci garnizona će uključivati rukovodstvo i podršku poljskoj vojsci, kao i unapređenje njihovih veština u korišćenju američkih sistema naoružanja.

Prednja komanda V korpusa američke vojske, koja deluje u Poljskoj od 2020. godine, u julu 2022. nazvana je „Kamp Košćuško“. Njen glavni zadatak je koordinacija i nadzor kopnenih snaga SAD u Evropi, operativno planiranje, kao i saradnja i sinhronizacija američkih trupa sa trupama drugih zemalja NATO-a.

Komanda igra ključnu ulogu u integraciji američkih trupa stacioniranih u Poljskoj i sinhronizaciji njihove interakcije sa našim oružanim snagama. Ovo zaista povećava kompatibilnost poljskih i američkih trupa, navodi se na portalu poljskog Ministarstva odbrane.

Prema rečima Mariuša Blaščaka, stalno prisustvo američke vojske u Poljskoj obezbediće bezbednost zemlje. Po mišljenju nekih poljskih političara, posle pobede u Ukrajini Rusija može da napadne Poljsku.

Konkretno, poljski ambasador u Francuskoj Jan Emerik Roščiševski rekao je preključe da bi u slučaju poraza Kijeva Poljska morala da uđe u sukob, ali je kasnije pres-služba diplomatskog predstavništva javila da su te reči izvučene iz kontekstu i Varšava ne planira da direktno ulazi u rat.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave