NaslovnaNovostiOružanim snagama Ukrajine sa Zapada stigli ručni raketni bacači MK153 SMAW

Oružanim snagama Ukrajine sa Zapada stigli ručni raketni bacači MK153 SMAW

Ukrajinska štampa priča o prijemu naoružanja od Pentagona koje će odigrati jednu od glavnih uloga u najavljenoj kontraofanzivi Oružanih snaga Ukrajine.

Reč je o bacačima granata MK153 SMAW dizajniranim za uništavanje terenskih utvrđenja. Ovo oružje je takođe moguće koristiti protiv ljudstva i lako oklopnih ciljeva. MK153 SMAW je predat Ukrajini u jednom od najnovijih paketa vojne pomoći.

Ne samo jurišne jedinice Oružanih snaga Ukrajine, već i dobrovoljačke ženske formacije obučavaju se za udar na utvrđenja. Komanda navodi da su ovi bacači granata neophodni za uspeh eventualne ofanzive ukrajinske vojske.

Kijev još ne precizira koja modifikacija bacača granata i u kojoj količini je prebačena iz SAD. MK153 SMAW se proizvodi od 1984. godine i najaktivnije je korišćen u Zalivskom ratu 1991.

MK153 SMAW (višenamensko jurišno oružje lansirano sa ramena), je prenosivi raketni bacač koji se ispaljuje sa ramena. Prvenstveno se koristi za protivoklopne i antistrukturne misije.

Postoje tri glavne konfiguracije ovog oružja. SMAW-D je municija dizajnirana za uništavanje zemunica i bunkera na otvorenim površinama; SMAW-D(SC) je za upotrebu u borbama u zgradama i drugim zatvorenim prostorima; SMAW-NE je verzija sa termobaričnom bojevom glavom.

Poslednja opcija je u službi američkih Navy SEAL, a prethodne verzije su u velikim količinama uskladištene u arsenalu Pentagona.

MK153 SMAW je lanser 83 mm težine 7,5 kg za lansiranje rakete sa ramena. Pruža mogućnost ugradnje laserskog nišana. Efektivni domet je oko 500 metara.

Međutim, MK153 SMAW takođe ima neka ograničenja. Mora se ponovo puniti nakon svake upotrebe. Takođe je relativno skup u poređenju sa drugim raketnim bacačima sa ramena, što ograničava njegovu dostupnost i isplativost upotrebe.

3 KOMENTARA

  1. Ja sam od ovog bacaca u velikom strahu za buducnost Rusije i Srbije, Kinezi beze na Mesec.Pakao sledi.Mada, da sam ruski borac vise bi se plasio ukrainskih raskalanih plavusa dobro obucenih u EU.Nazdravlje lakovernim.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave