NaslovnaNovostiBivši NATO pilot: Sada je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo generacija iza Rusa

Bivši NATO pilot: Sada je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo generacija iza Rusa

Nedavna izjava poljskog predsednika Andžeja Dude o skoroj isporuci četiri borbena aviona MiG-29 iz poljskog ratnog vazduhoplovstva Ukrajini bila je jedna od najznačajnijih eskalacija vojne podrške Kijevu od strane članica NATO-a nakon početka sukoba u Ukrajini.

Skoro odmah nakon toga, slovački premijer Eduard Heger najavio je da će njegova vlada rasporediti svojih postojećih 13 MiG-ova 29 za podršku odbrani Ukrajine, napisala je analitičarka CNN-a Bjanka Nobilo u tekstu 18. marta.

Prema analitičarki, verovatno će i druge evropske zemlje slediti primer Varšave i Bratislave i poslati svoje avione sovjetskog dizajna Oružanim snagama Ukrajine dok modernizuju sopstvene vazduhoplovne snage. Međutim, malo je verovatno da će zemlje bloka poslati u Ukrajinu naprednije avione i za to postoje logična objašnjenja.

Biće potrebno mnogo meseci za preobuku ukrajinskih pilota za upravljanje i održavanje, na primer, F-16. Osim toga, Kijev jednostavno nema dovoljno pilota i postoji nedostatak takvog osoblja.

Bivši general-potpukovnik američkog vazduhoplovstva Mark Hertling, u penziji, pojasnio je da je, uprkos dobroj prilagodljivosti Ukrajinaca takvim sistemima naoružanja kao što su HIMARS i Javelin, F-16 „potpuno drugačija igra“.

f 16 fighting falcon
f 16 fighting falcon

Mnogi žele da se u Ukrajini nešto desi odmah, ali bez godina mirnodopske pripreme i podrške i popravki jednostavno nećete dobiti rezultate koje očekujete, Hertling je rekao u intervjuu za CNN.

Zauzvrat, bivši pilot lovca RAF-a Vilijam Gilin rekao je za Si-En-En da će isporuka prvog aviona MiG-29 ojačati protivvazdušnu odbranu Ukrajine, ali neće promeniti situaciju i neće Ukrajini obezbediti prednost u sukobu sa Rusijom.

Postoji izreka – ako si generacija iza, nema smisla da se pojavljuješ. Sada je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo generacija iza Rusa. F-16 će ​​ih odvesti generaciju ispred naglasio je Gilin.

Kao rezultat, autor dolazi do zaključka da postoji dilema. S jedne strane, očigledno je necelishodno snabdevati Ukrajinu lovcima F-16, koji zahtevaju ogromno opterećenje u aktivnom sukobu, ali s druge strane, bez njih je nemoguće steći nadmoć u vazduhu.

IzvorCNN

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave