Naslovna Novosti Turci vide svoj lovac TF-X u niši između lovaca F-22 i F-35

Turci vide svoj lovac TF-X u niši između lovaca F-22 i F-35

0
tf x
TF-X KAAN
google news

Na fabričkom aerodromu Turkish Aerospace Industries (TAI) u Ankari, prototip TF-X lovca, takođe poznat kao MMU (Milli Muharip Ucak – „nacionalni borbeni avion“), izveo je prvo taksiranje.

Prošlog leta, šef TAI-a Temel Kotil rekao je da bi izvođenje na pistu aviona trebalo da bude 18. marta 2023. godine – na dan kada Turska odaje počast poginulima u bici kod Galipolja 1915. poznat kao Dan sećanja.

„Rekli smo da ćemo naše nacionalne borbene letelice izvesti iz hangara 18. marta, a naš avion je danas na pisti!“ – rekao je preključe, komentarišući objavljene fotografije, šef Turske agencije za odbrambenu industriju Ismail Demir. Očekuje se da bi prvi let prototipa TF-X mogao bude izveden pre kraja ove godine.

Kotil je dodao da se perspektivni lovac MMU/TF-X nalazi u niši između lovaca F-22 i F-35.

Ugovor o razvoju lovca, koji u ovoj fazi pripada generaciji „4+“, zaključen je između Podsekretarijata za odbrambenu industriju Ministarstva odbrane Turske i TAI-a u avgustu 2016.

Planirana je izgradnja tri letačka modela aviona u originalnoj konfiguraciji (Blok 0), opremljenih američkim motorima General Electric F110-GE-129 sa potiskom od oko 13,2 tf (isti se koriste na lovcima F-16 turskog ratnog vazduhoplovstva), koji bi kasnije trebalo da budu zamenjeni novim razvojem.

Zatim, bliže 2029., trebalo bi da bude kreiran i testiran prototip verzije Blok 1, koji je već blizak po svojim mogućnostima lovcima pete generacije. Planirna je prva serija od deset TF-X Block 1 za isporuku u Turskom vazduhoplovstvu.

Prema TAI-ju, avioni MMU će zameniti borbene avione F-16 u turskim vazduhoplovnim snagama od naredne decenije.

Turci ne gube vreme

Ako TF-X izvrši svoj prvi let ove godine, onda će u Turskoj ceo put od ugovora do prvog koraka na nebu nacionalnog lovca pete generacije trajati samo sedam godina. Ovde je interesanto uporediti ove termine sa razvojem ostalih lovaca.

Priča o F-22, koji je bio prvi pete generacije, traje od 1985. godine, kada je objavljen zahtev za predloge (iako se može računati čak od 1981. godine, kada je identifikovana potreba za novom letelicom) do 1990. godine, kada se prvi put u prototip YF-22 podigao u nebo.

f 22 raptor
f 22 raptor

Budući F-35 počeo je da se zvanično razvija 1993. godine, kada je najavljen početak programa Joint Strike Fighter, dok se prvi let prototipa X-35 JSF dogodio 2000. godine.

Formalno, Ruskoj Federaciji je trebalo 9 godina da napravi novi lovac pod nazivom Su-57, narudžbina za razvoj je počela 2001. godine, a prvi let prototipa sproveden je 2010.

U Kini je razvoj J-20, počeo 2002. godine, kada je izabran izvršni direktor, a prvi let prototipa izveden je 2011. godine, odnosno ovaj put je takođe pokriven za 9 godina.

Korejski KF-X je izuzetno dugoročan, jer je prvi let izveden tek 2022. godine, a početak razvojnih radova zvanično je počeo još 2001. godine, dakle preko 20 godina.

Vrlo je verovatno da će Turska zaista podići svoj prototip nacionalnog lovca pete generacije brže nego sve druge zemlje, osim SAD, ali treba napomenuti da su se računali prvi letovi prototipova, jer je od toga do prvih predproizvodnih aviona još dosta dug put. Konkretno, prvi let pretproizvodnog F-22 dogodio se tek 1997. godine, a F-35 2006. godine.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version