NaslovnaOružjeNovo OružjeSpringfield Hellion: Hrvatska senzacija na američkom tržištu

Springfield Hellion: Hrvatska senzacija na američkom tržištu

Springfild je 2022. predstavio svoju poluautomatsku verziju hrvatskog automata VHS (Višenamjenska hrvatska strojnica), za koji su kupili patentna prava i plasirali ga na američko tržište pod nazivom Hellion.

Ovo oružje u kalibru 5,56 mm NATO i bazira se bullpup principu koji koristi nekoliko evropskih armija, kao Afrike i Bliskog istoka.

Tehnički detalji

Puška VHS-2, na kojoj je baziran Hellion, počela je da se proizvodi 2009. godine i od tada je u naoružanju hrvatske vojske. Springfieldov Hellion je u suštini modifikovana verzija istog oružja. 

Puška ispaljuje standardni NATO metak 5,56x45mm (.223), duga je 665 mm, sa cevi dužine 409 mm. Masa oružja sa 30 metaka u okviru je oko 3,3 kg.

Puška prihvata i okvire HK G36.

Upravljivost i prilagodljivost

Ako postoji nešto što se može reći o Hellion-u, to je da je oružje odlično prilagodljiv korisniku i lak za manevrisanje na malim prostorima. Ovo je glavna prodajna poenta puške.

Kako je dizajn zasnovan na VHS-2 K (K – kratki), zahvaljujući bulpap rešenju oružje je generalno kraće od standardnih rešenja pri čemu je zadržana puna dužina cevi.

To znači da rešenje ne žrtvuje tačnost u cilu lakšeg manevrisanja ili obrnuto.

Oružje je prilagodljivo korisniku na nekoliko načina. Kundak se može podešavati po horizontali, prilagođavajući se dužini ruke korisnika – tako da puška odgovara i niskim i visokim ljudima.

Treba imati na umu da je oružje izvorno dizajnirano za oružane snage tako da je moralo biti prilagodljivo za svakog vojnika. 

springfield hellion
springfield hellion

Drugi mali detalj koji se primećuje je da je puška u potpunosti osigurana. Ručica zatvarača kao i sigurnosni mehanizam, koji je iznad obarače, nalaze se sa obe strane.

Otvor za izbacivanje čaura je obično sa desne strane, ali se može lako premestiti na levu.

Iznad cevi se nalazi Picatinny šina – savršena za montiranje optike, dok je donji deo prekriven M-Lok štitnikom na koji se mogu montirati različiti dodaci.

Gvozdeni nišani na vrhu Picatinny šine su sklopivi tako da ne smetaju.

Imajući sve ovo na umu, Hellion se može opisati kao oružje kojim je lako manevrisati, ali sa cevi koja je još uvek dovoljno duga da obezbedi preciznost na velikim dometima.

Šina za pričvršćivanje omogućava dodavanje optičkog nišana i tako povećati preciznost, a oružje je potpuno prilagodljivo i visokim i niskim strelcima, levorukim i dešnjacima.

Zvanično, Hellion je dizajniran za borbe  na bliskim, srednjim i dugim distancama (u određenom stepenu). To bi trebalo da bude tip oružja za sve korisnike, i sigurno je uspeo u tom pogledu, ali bi se moglo napraviti nekoliko promena.

Jedna od prvih stvari koja se primećuje tokom pucanja je da je obarača malo tvrda. Ovo je razumljivo, s obzirom da je dizajniran za vojsku a ne za civilnu upotrebu, ali ovo je nešto što bi se moglo prilagoditi za civilnu verziju.

Povlačenje okidača nije bolno, ali nije ni glatko.

Drugo, okviri su plastični. Ovo bi u početku moglo zvučati kao odlična stvar zbog smanjenja mase, ali oni su krhki i prvi put kada jedan od okvira udari na tvrdo tlo – pući će.

Hellion

Za nekoga ko nikada ranije nije video pušku bullpup, oružje u početku izgleda pomalo čudno. Međutim, to se menja kada počnete da pucate.

Ako znate šta radite, pogodićete metu bez obzira na razdaljinu.

Ako radite vežbe refleksnog gađanja ili taktičke kurseve, primetićete da je puška veoma lagana i da se zbog male dužine, sa njom lako i brzo čovek kreće.

Sa stanovišta američkih vlasnika, Hellion je veoma prilagodljiv svakom strelcu, precizan i veoma upravljiv. Ovo ga čini odličnim oružjem za strelce, ali i dobrim za odbranu kuće – ako znate šta radite.

Poluautomatska puška se obično ne preporučuje za kućnu odbranu, ali bulpap dizajn je kratak i lak za kretanje.

Osim navedenih zamerki, ne postoje druge primedbe i NRA je Hellion sa razlogom proglasila taktičkom puškom godine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave