NaslovnaNovostiDa li se MQ-9 Reaper može suprotstaviti Su-27?

Da li se MQ-9 Reaper može suprotstaviti Su-27?

MQ-9 Reaper je kreiran za izviđanje i borbu. Najčešće se ovaj dron može videti opremljen raketama vazduh-zemlja. Ovo nisu rakete za suprotstavljanje bilo kom lovcu. Međutim, do 2020. godine, američko vazduhoplovstvo je sprovelo najmanje tri poznata uspešna testiranja rakete vazduh-vazduh AIM-9 Sidewinder namontirane upravo na MQ-9 Reaper.

U borbenim misijama, američka bespilotna letelica bi mogla da bude opremljena raketama vazduh-vazduh. Prvo testiranje rakete vazduh-vazduh u zajedničkoj upotrebi sa američkim dronom dogodilo se 2017. Tada se američko vazduhoplovstvo pohvalilo da je uspešno pogodilo pravi vazdušni cilj – bespilotni letelicu BQM-167.

MQ-9

Ranim modelima MQ-9 nedostajale su elektronske protivmere za suprotstavljenje neprijateljskim projektilim. Danas, međutim, Reaper može da obezbedi elektronske i potrošne protivmere. Slaba karika u ovim savremenim protivmerama je to što su one usmerene na suprotstavljanje kopnenoj, a ne vazdušnoj pretnji.

Međutim, američki stručnjaci kažu da MQ-9 Reaper može izgraditi bolje elektronske i potrošne vazdušne protivmere ako se koristi u kombinaciji sa AIM-9X Block II. Dakle, radarski i elektronski sistemi za ratovanje na obe platforme dali bi bolju svest operateru dronova.

Iako dron nije dizajniran za vođenje vazdušnih borbi, dolazimo do zaključka da može da se brani od vazdušnih pretnji, čak i u ovom konkretnom slučaju od Su-27. Međutim da li će ova zaštita biti efikasna? Može li se dron ravnopravno boriti sa avionom i može li izaći kao pobednik?

Jedini poznat slučaj borbe drona lovca se dogodio prošle godine u Ukrajini kada je ukrajinski pilot MiG-29 pogodio dron Shahed-136, a ostaci uništenog drona, međutim, ozbiljno oštećuju lovac i avion pada na zemlju, dok se pilot katapultirao.

su 27
su 27

Naravno, to nije borba prsa u prsa koju tražite. Međutim, ako pođemo od činjenice da je Shahed dron kamikaza dizajniran da nanese štetu kada eksplodira, možemo reći da je odradio svoj posao.

Vraćajući se na studiju slučaja MQ-9 Reaper, moramo da se vratimo još dalje u istoriju – do vremena kada je stvoren. MQ-9 je zasnovan na prvom dronu te vrste MQ-1 Predator. Predator se borio u borbama vazduh-vazduh i ima iskustva, međutim, ni njegova bitka se nije završila slavno.

Irački MiG-25 je napadnut od strane MQ-1 Predatora. Dron na njega ispaljuje dve rakete vazduh-vazduh. Avion im izmiče uspešnim manevrisanjem i zauzvrat ispaljuje raketu vazduh-vazduh fatalnu za američki dron.

Irački MiG-25 napadnut od strane K-1 Predatora

Nakon pada na zemlju, Predator je potpuno uništen, a incident su dokumentovale i video kamere drona. Možete ga pogledati u videu iznad.

Postoji nekoliko drugih oborenih MQ-1 Predatora u istoriji. Svi dosadašnji primeri pokazuju da dron može biti naoružan potrebnim oružjem, ali još nije u stanju da vodi ravnopravnu bitku sa lovcima.

Sporiji je, prilično loš manevarski, pogotovo u odnosu na lovce, ali i teško da može da pobegne nakon presretanja. Ne zaboravimo još jednu stvar – lovci lete na mnogo većoj visini. Imaju potisak o kome dron može samo da sanja pogotovo sa svojim elektromotorima.

Incident u Crnom moru nam pokazuje da lovac sa iskusnim pilotom može da se suprotstavi dronu a da uopšte ne koristi oružje. Samom činjenicom da dron može da uzvrati paljbu ne znači da može da pobedi. Pa tako verovatno zato trenutno nema informacija da je bilo koji dron MQ-9 Reaper na svetu naoružan raketama vazduh-vazduh otišao na zadatak.

8 KOMENTARA

 1. Zapad od nemoci pa sad ce Putinu optuznicu pidici pa nije cam to Srbija bre hijene okupula se lopovska banda i otima prirodne resurse besplatno,a ako se neko usprotivi kao hijene posrnu i uniste tu drzavu. Tako je taj zloglasni nasilnicki zapad ziveo na tudju muku lopovlukom i otimacinom iz celome svetu. Ali zavrsilo i to sad sta optuznicu pa ko priznaje taj sud bre Haski celi se svet smejao tom Haskom sudu i tim nepismenim sudija sada ce i Rusiji suditi za koe delo zasto brani svoju otadzbinu i nedozvoljava Hijenama da grabe resurse. Pa sta je Amerika uradila 2014 jel to zlocin ili sta ubiliste hilhadu gradjana sa puskama,snajperima ste ubijali gradjane kou je duznos bio da svore red i mir,kao sto sada pidgrevate Gruziju i Moldaviju i silom terate i ucenjujete gradjane da lome i izlaze na ulicama sram vas bilo. Vase lopivske medie ce ubediti javnost koja sve zna ili,ako sve vi to sakricali i zabranili da se nesme emitovati sta je uradjeno ruskojezicnom stanovnistvu svet nezna nista sakrili ste besramnici licemerni pljackaju,otimaju,siluju,unistavaju celosno slabije i manjih drzava pa i njihove vodje ubija taj zloglasni zapad kou preko medie laze bez imalo trunke savesti i sram. Drugi su krivi,a ta Amerika je za primer,citavi svet je trpeo dosta pa i previse,ali doslo je preko glave svima. Prete drugim drzava morate uvesti sankcije Rusiji,a nas morate voleti,vas i vas narod americki ne voli silom sa tim lopovlukom ste doveli onog lopova starog kome se celi svet smejao,a i danas se smeje spava na konferencije i nezna sta uopste govori,a da i neprcamo o njegovom hodanju.

 2. Kako da ne!?Jedan programiran i leti po zadatoj maršruti i dibija eventualne korekcije sa zemlje. Lovac u redovnoj patrolu sà dometom radara oko 300km. I sad će dron da se suprostavi.
  Pa zašto nije manevrom uzbegao rusa,nego ovaj protutnjao pored njega kao lamborgini pored fiće i još ga posrao kerozinom!
  Svašta se objavljuje po medijima!

 3. Šta reći izuzev da se čovek smeje. NARAVNO da prema ovim NAVIJAČKIM portalima ništa što je američko nema NIKAKVE šanse da se suprotstavinečemu što je rusko.A koliko je to “istina” neka svako zaključi za sebe.

 4. Kako ne, naravno da moze da se suprotstavi rekao je BBC. I mi im naravno verujemo. A da, i onda je mrmot zamotao čokoladu…

 5. Ovo su glupe i nategnute spekulacije. Niti može, niti je za to namenjen. Čak i kada, u budućnosti, dronovi dostignu gabarite i performanse aviona, biće inferiorni u odnosu na lovce kojima upravlja pilot.

 6. Ha, ha, ha ha, ha ha! Praćka je dovoljna protiv SU27! Dron ga obara dok si rekao “šišarka”! Ha, ha, ha, ha ha ha!🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Kom papanu je ovo palo na pamet?
  😳😳😳? Šta he taj jeo, kad je bio mali? Pa Suhoji su se s njim za****vali!😂😂😂! Prskali su ga gorivom! Zaboravili su da ponesu Prov-goa, da ga poprskaju🤣🤣🤣 SU mu turio nos u propelo, on droćno u more😭😭😭😁😁😁🤣🤣🤣

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave