NaslovnaNovostiF-35 lovci pokušali da presretnu ruski MiG-31 nekoliko sati nakon što je...

F-35 lovci pokušali da presretnu ruski MiG-31 nekoliko sati nakon što je Su-27 „oborio“ dron MQ-9 Reaper

Oružane snage Norveške su 15. marta ubacile dva borbena aviona F-35 u misiju NATO brzog reagovanja nakon što su otkrile dva ruska ratna aviona izvan norveškog vazdušnog prostora severno od Finmarka.

Ruske ratne avione Su-24 i MiG-31 presrela su u međunarodnom vazdušnom prostoru dva norveška F-35 koja su poslata u misiju brzog reagovanja (KRA) iz vazdušne baze Evenes, saopštile su norveške oružane snage.

jos veci troskovi za vec najskuplji vojni sistem ikada f 35
f 35

Ruski borbeni avioni poleteli su sa Koljskog poluostrva. U međuvremenu, norveške oružane snage su takođe objavile slike ruskog MiG-31. Sa porastom regionalnih tenzija, ovakva presretanja su sve češća.

Pre 6 dana, 9. marta, dva norveška F-35 raspoređena kao deo severnog KRA NATO-a poletela su sa aerodroma Evenes da presreću ruski avion Il-38.

Dva ruska aviona došla su iz vazduhoplovne baze Severomorsk-1 na poluostrvu Kola. I Tu-142 i Il-38 su smešteni u bazi. Avioni su navodno bili u potrazi za podmornicama NATO-a tokom operacija iznad Barencovog mora.

Cilj NATO Vaduhoplovne politike je održavanje bezbednosti vazdušnog prostora Alijanse. NATO navodi da je to kolektivni napor i da zahteva stalno prisustvo borbenih aviona i posada spremnih da brzo reaguju na kršenje vazdušnog prostora.

Norveški vazdušni prostor nikada nije bio probijen ruskim avionima u postsovjetskoj eri. Ipak, kao redovna operacija zaštite vazdušnog prostora NATO-a, Norveška ipak diže lovce presretače za presretanje Rusa.

mig 31 nosi kindzal
mig-31 i kindzal

U međuvremenu, Norveška je domaćin dve opsežne NATO vojne vežbe: Joint Viking i Joint Warrior.

Norveška združena vežba Viking ulazi u drugu nedelju sa skoro 20.000 vojnika iz brojnih NATO i partnerskih zemalja koji učestvuju u vežbama unutar polarnog kruga. Ratni brodovi iz nekoliko zemalja NATO-a takođe su prisutni u britanskoj pomorskoj vežbi Joint Warrior kod severne Norveške.

Najnovije presretanje dogodilo se nekoliko sati nakon što se mlaznjak Su-27 sudario sa američkim vojnim dronom, uzrokujući da se dron MQ-9 Reaper srušio iznad Crnog mora.

10 KOMENTARA

  1. “Presretanje” u ili iznad medjunarodnih voda nije dozvoljeno i krši sijaset medjunarodnih sporazuma i propisa.
    Sam NATO je započeo jednostrane akcije sa ADIZ jer im godinama niko nije “stao” sa druge strane.
    Sada sami sebi prave problem jer oni to “mogu” po svojim propisima, ali kada te iste propise i druge države donesu – to onda nije u redu! I onda imamo slučaj Reapera i sličnih…

  2. Ozbiljno, a šta će F35 da uradi kad ga gadja Rus raketom sa 350 kilometara. Svjetski rekord star mjesec dana. Tvoj AIM, možeš da nabijes u dupe.

  3. Mozda so ti gospodine werewolf, malo zalutao jer tvoj f35 nemože ni približno da leti kao mig, a druga stvar mig nosi rakete koje su 20 puta bržije od zvuka, ali o”ito da si ti nepismen za takve stvsri

  4. Mozda so ti gospodine werewolf, malo zalutao jer tvoj f35 nemože ni približno da leti kao mig, a druga stvar mig nosi rakete koje su 20 puta bržije od zvuka, ali o”ito da si ti nepismen za takve stvsri

  5. Pa ne gađa se to sa 200m kao iz dvokrilca… A MiG ima koješta da sazna da ga je neko snimio i gađao pa može što da bega, što da baca mamce što da se vrati i j…e mu mamu!
    Ali, kada do toga dođe da se jure po neutralnom prostoru biće svejedno.
    I na kraju će Rusija pobediti.

  6. Mig 31 je najbrži borbeni avion na svijetu i F35 mu se može približiti samo ako mu to ovaj dozvoli, a očiglefno je da su ih pustili da im se približe da bi fotografisali da vide da nose Kinžal od kojeg se na zapadu diže kosa na glavi. Norvežani sluge američke, kupe kajmak sa svojim skupim gasom i naftom, zato su zajedno sa amerima i izveli tetoristički akt na gasovodu Sjeverni tok.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave