NaslovnaNovostiIma li Rusija pravo da obara američke bespilotne letelice iznad Crnog mora?

Ima li Rusija pravo da obara američke bespilotne letelice iznad Crnog mora?

SAD su uložile protest Ruskoj Federaciji u vezi sa „neprofesionalnim postupcima ruske strane” tokom nedavnog incidenta sa bespilotnom letelicom MQ-9 Reaper koja je pala u neutralne vode Crnog mora. Ovo je saopštio i ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

Ruski lovac Su-27 nije direktno učestvovao u padu američke bespilotne letelice, prema saopštenju iz Moskve, koja se srušila usled iznenadnog manevrisanja. Istovremeno, stižu izjave da ruska strana ima svako moralno pravo da napadne takve objekte u blizini svoje teritorije.

Ono što se dogodilo treba posmatrati u direktnoj vezi sa ukrajinskim događajima. Kijev namerava da intenzivira vojne operacije protiv Krima i preti da će udariti na rusku teritoriju, aktivno koristeći bespilotne letelice u jednokratnim akcijama protiv civilnih i vojnih objekata na poluostrvu.

Istovremeno, Ukrajina nema svoju kosmičku i avijacijsku obaveštajnu službu, svi potrebni podaci Ukrajini stižu od zapadnih saveznika, pre svega od SAD i Velike Britanije.

Dakle, moralni zaključak bi bio da Moskva ima svako pravo da zaustavi pretnje svojoj bezbednosti u neposrednoj blizini sopstvenih granica, uključujući i uništavanje bespilotnih letelica koje su savezničke Kijevu.

mq 9 reaper dron nosi hellfire
MQ-9 Reaper dron nosi Hellfire

Ruski ambasador je takođe izrazio nadu da će se posle katastrofe MQ-9 Reaper Vašington uzdržati od koraka koje bi dovele zaoštravanju situacije.

PrekoDW

3 KOMENTARA

  1. Ima ko dozvoljava da mu keko dalemko deset hiljada kilomarara gleda u njihovj drzavi i dvoriste nezvanog gosta pocastiti naravno kako dolikuje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave