NaslovnaNovostiNovi kineski ministar odbrane - Li Šangfu, vrstan stručnjak za vazduhoplovstvo, pod...

Novi kineski ministar odbrane – Li Šangfu, vrstan stručnjak za vazduhoplovstvo, pod sankcijama SAD

Kina je u nedelju imenovala generala, koji je pod sankcijama SAD, za novog ministra odbrane nakon odobrenja kineskog Nacionalnog narodnog kongresa.

Administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa uvela je sankcije Liju i njegovom odeljenju za razvoj naoružanja 2018. godine, navodeći da je kupio oružje (uključujući borbene avione Su-35 i raketni sistem vazduh-vazduh S-400) od ruske kompanije državni Rosoboroneksport.

ruski pvo sistemi s 400 foto ap
ruski pvo sistemi s 400 foto ap

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu čestitao je u ponedeljak svom kineskom kolegi Li Šangfuu. On je u čestitki istakao da su odnosi Rusije i Kine dostigli nivo bez presedana, što ih pretvara u temelje globalne stabilnosti u kontekstu aktuelnih geopolitičkih tenzija.

Li Šangfu – stručnjak koji je radio na kineskom svemirskom programu

Li Šangfu, stručnjak za vazduhoplovstvo, izglasan je jednoglasno. Stručnjaci za odbranu rekli su Rojtersu da imenovanje Li Šangfua nagrađuje njegov rad u modernizaciji kineske vojske.

Li je 2016. godine imenovan za zamenika komandanta novih snaga za stratešku podršku kineske vojske (PLA), elitnog tela koje ima zadatak da ubrza razvoj kineskog sajber ratovanja i svemirskih sposobnosti.

Potom je imenovan za šefa Odeljenja za razvoj opreme Centralne vojne komisije, kineskog rukovodećeg tela za odbranu na čijem je čelu Si Đinping, preneo je Rojters.

su 35
su 35

Li Šangfu je bivši vazduhoplovni inženjer, a veštine koje je stekao tokom godina rada u kineskom svemirskom programu biće veoma važne u njegovoj novoj ulozi ministra odbrane, kažu CNN-ovi stručnjaci.

„Operativna i tehnička obuka je kritična jer Kineska vojska ima za cilj da postane vojska svetske klase do 2049. godine“, rekao je Džejms Čar.

„Mislim da je stavljen na ovu poziciju jer je ispunio ciljeve Si Đinpinga u ključnim oblastima modernizacije“, rekao je takođe bezbednosni analitičar Aleksandar Nil.

Izbori u Kini

Međunarodna štampa je objavila da će kineski predsednik Si Đinping sledeće nedelje posetiti Rusiju, gde će se sastati sa Vladimirom Putinom.

kineski predsednik si
kineski predsednik si

Kineski nacionalni narodni kongres (parlament) odobrio je članove nove vlade u nedelju, poslednjeg dana godišnjeg sastanka tog tela održanog u Pekingu prošle nedelje.

Oko 3.000 delegata odobrilo je predložena imena za različite funkcije u kabinetu nakon što je u subotu potvrđen Li Kiang-a za premijera zemlje na predlog predsednika Si Đinpinga, dan nakon što je Si jednoglasno ponovo izabran za treći mandat. Treći istorijski predsednički mandat , javljaju AFP, DW, DPA i EFE..

PrekoCNN
IzvorReuters

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave