NaslovnaNovostiAmerički bombarderi B-52H Stratofortress na samim granicama Rusije i Irana

Američki bombarderi B-52H Stratofortress na samim granicama Rusije i Irana

Američko vazduhoplovstvo je nedavno povećalo aktivnost svojih strateških bombardera u blizini granica Rusije i Irana.

Američki strateški bombarder B-52H Stratofortress, sposoban da nosi nuklearno oružje, izveo je navodno simulaciju lansiranja rakete kretavši se u pravcu ruskog grada Sankt Peterburga.

Letelica sa oznakom NOBLE61 približila se ostrvu Gotland, koje se nalazi na oko 200 km od ruske severne prestonice. Poleteo je iz Poljske, ne stigavši do granica sa Ruskom Federacijom, napravio zaobilaznicu u Finskom zalivu i odleteo u južnom pravcu.

Sličan američki avion sa oznakom NOBLE71 sposoban da nosi nuklearne projektile simulirao je 12. marta još jedan udar na Iran. Približio se južno Iranu i primećen je iznad teritorije Saudijske Arabije.

U regionu je primećena i visoka aktivnost američkih izviđačkih aviona. Najverovatnije su pratili mogući rad iranske protivvazdušne odbrane i zabeležili „uspeh“ virtuelnog udara na Teheran.

b 52 misija na blatiku
b 52 misija na blatiku

Letovi američkih strateških bombardera dolaze usred tekućeg približavanja odnosa Moskve i Teherana, uključujući i vojnu oblast. Američki manevar na Bliskom istoku dogodio se tokom posete beloruskog predsednika Lukašenka Teheranu.

Američka operacija na ruskoj granici se odigrala nakon niza nuklearnih manevara ruske strane

Krajem januara Rusija je poslala grupu podmornica ka američkoj istočnoj obali, u okviru manevara obuke. Podmornice su bile opremljene hipersoničnim balističkim projektilima Cirkon sa nuklearnim bojevim glavama. Pentagon je tvrdio da je njihov broj veći od onog koji obično učestvuje u ovakvim obučnim patrolama.

Sredinom februara, ruske nuklearne bombardere dva puta su presrele američke vazduhoplovne snage u blizini Aljaske. Vašington je pojavljivanje aviona na svojim granicama nazvao „upozorenjem Kremlja Zapadu“.

Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) saopštila je da je „detektovala, pratila, precizno identifikovala i presrela četiri ruska aviona“, uključujući dva strateška bombardera.

Komanda američkog vazduhoplovstva u Evropi je 24. februara objavila da je grupa od četiri B-52 Stratofortress stigla u vazdušnu bazu Moron u Španiji. Tri dana kasnije, ruski predsednik Putin najavio je suspenziju učešća Moskve u Novom START sporazumu, koji ograničava broj nuklearnih bojevih glava na obe strane.

Ranije su avioni američkog ratnog vazduhoplovstva izveli slične simulirane napade na ruske teritorije na Krimu, u Kalinjingradu i Rostovskoj oblasti. Izviđački avioni SAD i drugih zemalja NATO takođe nastavljaju svoje redovne patrole u ​​Crnom moru i na Bliskom istoku.

B-52H varijanta B-52 Stratofortress, je teški bombarder dugog dometa kojim upravljaju Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država (USAF). B-52H je u upotrebi od 1960-ih i sposoban je da nosi nuklearno ili konvencionalno oružje.

B-52H je jedina verzija koja je još uvek u upotrebi. Američko vazduhoplovstvo kupilo je 62 B-52H Stratofortress 1960 godine. Druga grupa od 40, naručena je kasnije. Svi su napravljeni u fabrici Boeing Vičita.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave