NaslovnaNovostiNewsweek: Ruska podmornička flota napreduje, predstavlja pretnju za SAD

Newsweek: Ruska podmornička flota napreduje, predstavlja pretnju za SAD

Sjedinjene Države nemaju sposobnost da se nose sa ruskom podmorničkom flotom, smatra Majkl Peterson, profesor na Američkom mornaričkom koledžu, piše Newsweek.

Ekspert vidi rusku podmorničku flotu kao kritičanu za Sjedinjene Države. Dok Kina ima najveći potencijal za izvođenje kopnenih i vazdušnih borbenih operacija.

Podsetimo, prenosili smo i ranija mišljenja vojnih stručnjaka da ruske podmornice imaju potencijal sa kojim SAD ne mogu da se izbore.

Pretnja po SAD sada je prešla sa pretnje balističkim projektilima na pretnju krstarećim projektilima, rekao je Petersen za Nevsveek.

On je primetio da je tokom perioda Hladnog rata, počevši od 1960-ih, pa do sredine do kraja 1980-ih, Sovjetski Savez redovno slao podmornice sa balističkim projektilima na nuklearni pogon da patroliraju sa istočne i zapadne obale Sjedinjenih Država.

Te patrolne lokacije su se zatim menjale tokom vremena kako se tehnologija podvodnog ratovanja poboljšavala kao i tehnologija podmornica.

„Dakle, razlika je u tome što Rusija danas, koliko mi je poznato, ne raspoređuje podmornice sa balističkim projektilima kod obala Sjedinjenih Država. To je pomak, a to je odraz tehnologije koja je napredovala.

Petersen je rekao da je do kraja Hladnog rata većina podmornica sa balističkim projektilima bila raspoređena u bastione u Barencovom moru i drugde na Arktiku.

Belgorod nuklearna podmornica
Belgorod nuklearna podmornica

„Dakle, to se nije promenilo. Zato što je tehnologija omogućila Rusiji da održi strateške snage balističkih raketa koje imaju dovoljan domet i dovoljno preciznosti za udar sa ovih bastiona.“

Ono što se promenilo, objasnio je Petersen, jeste da ruska mornarica sada ima dugotrajne podmornice na nuklearni pogon koje mogu da ispaljuju visoko precizne, konvencionalne krstareće rakete sa nuklearnom bojevom glavom.

„Tako da smo od pretnje balističkim projektilima prešli na pretnju krstarećim projektilima. To ne znači da pretnja balističkim projektilima ne postoji, ona je još uvek tu. Samo je na drugoj lokaciji“, rekao je on.

Rusija je preduzela više obimnih projekata za proširenje svoje podmorničke flote od raspada Sovjetskog Saveza. Tokom proteklih nekoliko godina, Moskva je proizvodila seriju podmornica koje imaju sposobnost da dostignu najkritičnije ciljeve u SAD ili kontinentalnoj Evropi.

posejdon autonomni torpedo
posejdon autonomni torpedo

U dokumentu Kremlja koji je Putin potpisao 2017. godine, a koji izlaže poboljšane sposobnosti ruske mornarice, njenu razvojnu stratešku i operativnu ulogu i njene buduće ambicije, navodi se da nacija „mora da poseduje moćne balansirane flote u svim strateškim oblastima“ do 2030. godine, uključujući brodove namenjene za izvršavanje misija u bližim i daljim morskim zonama i okeanskim područjima, kao i pomorske avijacije ali i obalskih snaga opremljenih efikasnim visoko preciznim udarnim oružjem i naprednim sistemom baziranja i snabdevanja.

Američka mornarica takođe prolazi kroz akciju modernizacije i počela je da gradi svoju najveću i najnapredniju podmornicu sa balističkim projektilima klase Kolumbija (SSBN) u junu 2022. Procenjuje se da SAD imaju 64 podmornice u svojoj floti, uključujući podmornice sa balističkim projektilima, navođene rakete podmornice i napadne podmornice.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave