NaslovnaNovostiAmeričke službe: Rusija ne može da postigne velike uspehe u borbama u...

Američke službe: Rusija ne može da postigne velike uspehe u borbama u Ukrajini

Vašington ne veruje da se ruska vojska može oporaviti od gubitaka u Ukrajini kako bi ostvarila dalji teritorijalni dobitak ove godine, rekao je visoki američki obaveštajni zvaničnik, ali je upozorio da Vladimir Putin veruje da je vreme na njegovoj strani.

Istovremeno, procena, koju je iznela direktorka Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns na saslušanju u Senatu u sredu, bila je mračna u pogledu sposobnosti Ukrajine da ponovo preuzme teritoriju u svojoj planiranoj kontraofanzivi ovog proleća. To će zavisiti od nekoliko faktora, uključujući gubitke ukrajinskih trupa i opreme u nastojanju da se izdrže ruski napadi.

„Trenutno smo uključeni u rat iscrpljivanja u kojem nijedna strana nema veću vojnu prednost“, rekao je Hejns Komitetu za obaveštajne poslove Senata na otvorenoj sednici.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je juče da bi grad Bahmut mogao pasti u roku od nekoliko dana, ali Hejns je opisao rusko napredovanje kao samo sekvencijalno, a kontrolu nad Bahmutom kao cilj, iako važan, bez strateškog značaja u evoluciji sukoba.

Gen. sek. NATO-a Jens Stoltenberg sastaje se sa trupama NATO-a nakon zajedničke konferencije za novinare u vojnoj bazi Tapa, u Talinu, Estonija, 1. marta 2022. Leon Neal/Pool preko REUTERS-a

Američki zvaničnik misli da sankcije koje predvode SAD utiču na sposobnost Rusije da proizvodi više oružja.

U narednim mesecima će Rusima biti sve teže da izdrže čak i sadašnji nivo ofanzivnih operacija, a kao rezultat toga, Rusija bi mogla da krene u jačanje kontrole i odbrane teritorija koje trenutno zauzima, smatra Hejns.

„Ukratko, ne predviđamo da će se ruska vojska dovoljno oporaviti ove godine da bi ostvarila velike teritorijalne dobiti, ali Putin najverovatnije računa da vreme ide u njegovu korist i da bi produžavanje rata, uključujući i potencijalne pauze u borbama, moglo biti najbolji put da se konačno osiguraju ruski strateški interesi u Ukrajini, čak i ako su za to potrebne godine“, rezimirao je američki zvaničnik.

Hejns se osvrnuo i na pitanje kineske podrške Rusiji oružjem i vojnom opremom, sugerišući da je Peking trenutno neodlučan koliko daleko će ići ovim putem.

„Vidimo ih u situaciji u kojoj im postaje sve neprijatnije zbog nivoa pomoći [date Rusiji] i ne žele da objave tu situaciju onako kako se zaista osećaju, s obzirom na troškove imidža.

Uprkos borbenoj retorici Si Đinpinga i drugih u kineskom rukovodstvu, Haines je primetio da Kina želi da izbegne nove američke sankcije i da Peking traži period relativnog mira kako bi sebi dao vreme koje mu je potrebno da se pozabavi rastućim domaćim poteškoćama sa kojima se suočavaju. .

4 KOMENTARA

  1. Ne vodi Rusija osvajacki rat.Ne treba Rusu teritorija,nego da potamani naciste ii fasisteZapadj e taj koji bi otkino malo od Rusije ali su se malo z……i.

  2. ukrajina ce biti podijeljena na
    tri dijela,poljskoj dio NACISTICKi
    grkokatolicki,Madjarima u okviru isorijskih
    granica austrougarske I rusofilski
    dio od ODESE pravo do razmedje
    izmedju kijeva I dombasa.
    ako bude rusija ugrozena od
    ukrajine ce stvoriti sprzenu zemlju.zapad nece smjeti
    intervenisati.fasizam ukrajinski
    mora biti u korijenu unisten.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave