NaslovnaNovostiKomanda specijalnih operacija američkog ratnog vazduhoplovstva kupuje MQ-9B bespilotne letelice

Komanda specijalnih operacija američkog ratnog vazduhoplovstva kupuje MQ-9B bespilotne letelice

Daljinski upravljana bespilotna letelica nove generacije General Atomics MQ-9B Sky Guardian konačno je pronašla svog prvog kupca u Komandi za specijalne operacije američkog vazduhoplovstva (AFSOC). Snage za specijalne operacije odlučile su se za kupovinu tri bespilotne letelice.

Kupovina koju su izvršile elitne američke snage ne bi bila značajna da nije prošlo više od četrnaest godina nakon što su počei da koriste MQ-9A Reaper.

„General Atomics Aeronautical Systems, Inc. sa ponosom objavljuje novi ugovor sa komandom za specijalne operacije američkog vazduhoplovstva (AFSOC) za nabavku tri MQ-9B SkyGuardian® svom prvom kupcu iz SAD.

Nakon ugovora sa Ministarstvom odbrane Velike Britanije, belgijsko ministarstvo odbrane potpisalo je ugovor za SkyGuardian. Ugovor za inostranu vojnu prodaju zaključen je za četiri bespilotne letelice srednje visine, dugog leta (MALE), dve fiksne zemaljske kontrolne stanice (GCS), kao i rezervne delove i podršku.

Sa svoje strane, druga konfiguracija MQ-9B SeaGuardian, takođe brzo dobija na popularnosti. Konfiguraciju MQ-9B SeaGuardian, koristi Japanska obalska straža.

Indijska i američka vlada trenutno su u pregovorima o prodaji dronova MQ-9B Nju Delhiju, najmanje deset za svaku službu indijske vojske.

Međutim, nije sve išlo glatko ni za dron ni za njegovog proizvođača. Primera radi, australijska odbrana je na leto prošle godine odustala od projekta vrednog više milijardi dolara za isporuku MQ-9B Kraljevskom australijskom vazduhoplovstvu.

MQ-9B Sky Guardian

MQ-9B SkyGuardian spada po amerikancima u “sledeću generaciju sistema bespilotnih letelica na daljinsko upravljanje (RPAS) koji kontinuirano i globalno obezbeđuje obaveštajne podatke, nadzor, sticanje ciljeva i izviđanje.

SkyGuardian je napravljen da se bezbedno integriše u civilni vazdušni prostor i leti iznad horizonta do 40 sati preko satelita u svim vremenskim uslovima, omogućavajući kombinovanim snagama i civilnim vlastima da sagledaju situaciju u realnom vremenu bilo gde u svetu – danju i noću.

Prema proizvođaču, letelica nadmašuje svoje prethodnike jer ima veći raspon krila od 24 metra, opremljena je Link multi-mode radarom i poboljšanim elektro-optičkim/infracrvenim senzorom. Može autonomno da poleti i sleti.

Pored toga što ima najduži let i mogućnosti nadzora na tržištu, General Atomics naglašava da SkyGuardian omogućava laku integraciju sa drugim platformama, sistemima i tehnologijama.

SkyGuardian potiče iz porodice sistema koji su tokom prethodnih deset godina leteli više od 7 miliona sati obavljajući civilne i borbene dužnosti.

Nadovezujući se na ovo iskustvo, poboljšana varijanta SkyGuardian-a nudi veći kapacitet nosivosti ali i sistem otvorene arhitekture, omogućavajući avionu da doda najnaprednije korisno opterećenje senzora za prikupljanje obaveštajnih podataka, preživljavanje, pa čak i kinetičko opterećenje za zahtevniju operativnu upotrebu.

SkyGuardian ima devet tvrdih tačaka, osam na krilima i jedan u sredini, sa maksimalnim spoljnim kapacitetom tereta od 2155 kilograma. Ovo pruža vojsci više manevarskih sposobnosti u zavisnosti od misije.

MQ-9B je napravljen da se pridržava NATO standarda kao i međunarodnih i domaćih propisa o civilnom vazdušnom prostoru. Sistem se lako uklapa sa redovnim vazdušnim saobraćajem, baš kao i drugi komercijalni avioni, koristeći svoju tehnologiju „Detektuj i izbegavaj“.

Proizvođač tvrdi da operateri SkyGuardian-a imaju sličan, ako ne i superiorniji, pogled na vazdušni saobraćaj nego u kokpitu aviona sa ljudskom posadom. Ove napredne sposobnosti i mogućnost integracije drona sa drugim avionima bi verovatno mogle da pomognu nizu misija koje SAD redovno sprovode.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave