Naslovna Novosti Rusija bi mogla ponovo da otvori tajnu bazu podmornica na Krimu

Rusija bi mogla ponovo da otvori tajnu bazu podmornica na Krimu

0
balaklava baza
balaklava baza
google news

Rusija bi mogla ponovo da otvori tajnu podmorničku bazu na Krimu koju je Sovjetski Savez nekada koristio u vojne svrhe. Satelitski snimci pokazuju kako se građevinski radovi odvijaju u zalivu Balaklava u Sevastopolju.

gradevinski radovi u zalivu balaklava na krimu
gradevinski radovi u zalivu balaklava na krimu; foto kolaž: navalnews

Posle Drugog svetskog rata, strateški geografski položaj zaliva izabran je za tajnu bazu Crnomorske flote. Pedesetih godina prošlog veka u stenama su prokopani tuneli, gde su mogle da se tajno baziraju podmornice projekta 641.

Uski zaliv Balaklava pružao je zaštitu bazi od oluja i pažnje stranih obaveštajaca. Sada se u tunelima zaliva nalazi muzej „Podzemni Sevastopolj”.

hazmat odela vise pored kanala koji vodi iz zaliva balaklava do srca podzemne podmornicke baze
hazmat odela vise pored kanala koji vodi iz zaliva balaklava do srca podzemne podmornicke baze

Tokom Hladnog rata, u zalivu Balaklava se nalazila tajna baza podmornica dizajnirana da preživi američki nuklearni udar — a zatim da zada uzvratni udarac. Izolovani zaliv na jugu Krima idealan je za tajno raspoređivanje ruskih podmornica.

U vreme rata, podzemni kanal je mogao da skloni do sedam podmornica srednje veličine. Tuneli koji povezuju bazu bili su posebno zakrivljeni da bi odbili talase eksplozije.

Dok se u blizini tvrđave u kojoj se nalazi sovjetska podmornička baza mogu videti kranovi, u isto vreme u toku su građevinski radovi na glavnoj vojno-pomorskoj bazi u Sevastopolju.

gradevinski radovi koji se odvijaju u zalivu balaklava prosle godine
gradevinski radovi koji se odvijaju u zalivu balaklava od prosle godine

Međutim, prema ranijim satelitskim snimcima, modernizacija baze patrolnih brodova graničnih trupa FSB Rusije počela je pre početka rata u Ukrajini. Prema lokalnim izvorima, ovi građevinski radovi se odnose na izgradnju nove marine za jahte, a ne pomorske vojne baze.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version