NaslovnaNovostiPrigožin se obratio Zelenskom, pozivajući ga da dozvoli povlačenje iz Bahmuta

Prigožin se obratio Zelenskom, pozivajući ga da dozvoli povlačenje iz Bahmuta

Šef Vagnerovog PMC-a tvrdi da je grad Bahmut skoro opkoljen. On se obratio ukrajinskom predsedniku Zelenskom, pozivajući ga da dozvoli povlačenje ukrajinskih trupa iz grada.

Nakon što su u teškim borbama uništene brojne jedinice ukrajinske vojske, ukrajinski garnizon u Bahmutu je pojačan neobučenim mobilisanim vojnicima, uključujući starce i decu.

U svom videu, Prigožin je pokazao ukrajinske ratne zarobljenike kako pozivaju svog predsednika da im dozvoli da napuste grad i da se vrate svojim porodicama. Snimak takođe potvrđuje da se u zatočeništvu dobro postupalo sa starim Ukrajincem i dvojicom tinejdžera koje su zarobili Vagnerovi borci.

„Apelujem na predsednika Ukrajine Vladimira Aleksandroviča Zelenskog. <…> Ako se ranije profesionalna ukrajinska vojska borila sa nama, danas vidimo sve više staraca i dece. Bore se, ali njihov život u Bahmutu je kratak, dan-dva. Dajte im priliku da napuste grad, grad je zapravo opkoljen“, rekao je osnivač Vagnera.

Ukrajinski vojnici raspoređeni u Bahmutu podelili su brojne video snimke iz grada, potvrđujući žalosno stanje ukrajinskog garnizona. Pozivaju svoje komandante da ne žrtvuju živote još hiljada vojnika u gradu čija je odbrana osuđena na propast.

Njihova obećanja već dele zapadni mediji. CNN je nedavno objavio novi intervju sa ukrajinskim vojnicima, koji su priznali da je situacija u Bahmutu u svim pravcima mnogo gora nego što se zvanično deklariše.

U međuvremenu, ukrajinske snage su počele da dižu u vazduh sve mostove u gradu Bahmutu u pokušaju da uspore rusko napredovanje. Međutim, uništavanje mostova će iskomplikovati sve manevre ukrajinske vojske, uključujući i njeno povlačenje.

Zauzvrat, kijevski režim nastavlja da šalje sve više vojnika u Bagmut. Zamenik ministra odbrane Ukrajine je 2. marta saopštio odluku o prebacivanju dodatnih jedinica Oružanih snaga u Bahmut.

Bahmut je strateški važno transportno čvorište za snabdevanje cele ukrajinske grupacije u Donbasu. Ruska kontrola grada bila bi ključni korak za njih saopštili su.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave