NaslovnaNovostiRusi uništili prvi ARTHUR protivbaterijski radar kijevskih snaga (VIDEO)

Rusi uništili prvi ARTHUR protivbaterijski radar kijevskih snaga (VIDEO)

Ruska vojska uništila je kontrabaterijski radar kijevskih snaga ARTHUR (MAMBA) u zoni specijalne vojne operacije.

Video snimak koji dokumentuje uništenje naprednog radara pojavio se na mreži. Radar je navodno raspoređen na teritoriji Donjecke Narodne Republike. Još uvek nije jasno kako je tačno radar uništen, iako snimci sugerišu da je gađan artiljerijom.

Pogodak Arthur radara

Radar ARTHUR razvila je švedska kompanija Ericsson u saradnji sa oružanim snagama Norveške i Švedske.

Nekoliko meseci nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, Velika Britanija je isporučila nepoznat broj radara ARTHUR Mod B. Ova verzija je u službi britanske vojske pod imenom MAMBA [mobilna artiljerija za praćenje bojnog polja].

Unapređeni radar ARTHUR Mod B može da locira haubice na 20–25 kilometara i minobacače 120 mm na 35–40 kilometara sa kružnom verovatnom greškom od 0,35% dometa. Britanska vojska je navodno uspešno koristila MAMBA radar u Iraku i Avganistanu, sa dostupnošću od 90%.

Ukrajina je tokom protekle godine od svojih saveznika dobila na desetine kontrabaterijskih radara zapadne proizvodnje. Neki od ovih radara su već uništeni, oštećeni ili čak zarobljeni od strane ruske vojske.

Pokušaji Zapada da pojača vatrenu moć kijevskih snaga ostaju uglavnom neuspešni. Ruska artiljerija i dalje dominira u zoni specijalnih vojnih operacija.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave