NaslovnaNovosti40 lovaca F-35 uskoro stiže na Balkan

40 lovaca F-35 uskoro stiže na Balkan

Najmanje jedna flota Lockheed Martin F-35 Lightning II će delovati na Balkanu. Zemlja koja će ih nabaviti će biti Grčka, prema rečima ministra nacionalne odbrane Grčke, Nikosa Panajotopulusa.

U razgovoru za TV kanal ERT 1, ministar je izrazio pozitivne i nade. Prema njegovim rečima, prvi lovac iz prve serije F-35 za Grčku će stići 2028. godine. Grčka je zatražila kupovinu 20 borbenih aviona uz opciju kupovine još 20.

prvi f 35 u rv holandije
prvi f 35 u rv holandije

Panajotopulus je objasnio složenost procesa, a 2028. je optimalna opcija za isporuku prvog borca ako u pregovorima sve prođe glatko. On je podsetio da karakteristike i specifikacije, kao i uslovi ugovora, tek treba da budu precizirani. Ovaj proces zahteva vreme, rekao je ministar. Međutim, naglasio je da je za sklapanje takvih poslova generalno potrebno vreme širom sveta.

Atina je već dobila dobre vesti iz Vašingtona. 8. februara ove godine. Kako je ERT 1 izvestio predsednik komiteta američkog Senata za spoljne poslove Robert Menendez [D-NJ] je odobrio prodaju borbenih aviona F-35 Grčkoj. Ovo je kasnije dovelo do uspostavljenog procesa odobravanja administracije SAD i ratifikacije ugovora o odbrani.

Grčka povećava svoju borbenu sposobnost

Bez sumnje, nabavka F-35 u tekućoj deceniji od strane Grčke će ozbiljno povećati borbenu sposobnost njihovog ratnog vazduhoplovstva. Može se reći da postaju lideri Balkana. Pogotovo što će već pristigli francuski Rafali leteti uz F-35.

Grčka je dobila neočekivani poklon od Francuske. Kao što je gospodin Panajotopulus rekao u istom televizijskom intervjuu, veoma retko se u istoriji bilateralne trgovine oružjem proces nabavke tako sofisticirane opreme desio ovako brzo.

Grčki Rafali su u vazdušnim bazama zemlje već skoro godinu dana. Naravno ne svi, Grčka je naručila 24 borca i dobila prvih devet bukvalno za mesec dana. Očekuje se da preostalih 15 stigne u narednim godinama.

Odnosi između Grčke i SAD

Istorijski gledano, dve zemlje su decenijama nastavile dobre odnose. Grčka ima dobre veze i lobiranje u Vašingtonu.

Grčki F-16 potiču iz dobrih odnosa između dve zemlje još iz kasnih 1980-ih. Grčka je i sarađivala sa SAD na programu F-16. Poslednji F-16 kupila je Grčka 2009, kada je u ovu zemlju stigao poslednji od 30 aviona F-16 Block 52+ Advanced.

rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji

Poslednjih godina, Atina je odlučila da unapredi svoju flotu F-16. Nadogradnja je u toku i svi će biti nadograđeni na Viper nivo. Prvi modernizovani grčki Viper stigao je čak krajem prošle godine, a biće nadograđeno ukupno 83 aviona.

Turci traže rešenje

Dobre vesti za Grčku su tradicionalno neprijatne za Tursku. Dve susedne zemlje već godinama vode političke i teritorijalne sporove, ponekad praćene incidentima. Može se tvrditi da je nabavka F-35 od strane Grčke ozbiljan udarac ambicijama i imidžu turske diplomatije.

Podsećamo, Turska je trebala da kupi 100 jedinica F-35A. Međutim, nakon neuspelog pokušaja puča iza koga Erdogan tvrdi da stoje Sjedinjene Države, Ankara odlučuje da kupi ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400. Između ostalih kaznenih poteza zbog kupovine, SAD proteruju Tursku iz programa F-35.

Turska je prinuđena da traži rešenje. U ovoj fazi, glavno pitanje je kako Ankara treba da nastavi sa modernizacijom svoje postojeće flote F-16. Turci su do danas uspeli da razviju tehnologije slične američkim i započeli ozbiljan proces modernizacije F-16. Novi AESA radari i projektili su deo celog ovog „lokalnog paketa“.

turska predstavila svoj lovac 5. generacije tf x
turska predstavila svoj lovac 5. generacije tf x

Istovremeno, Turska će se najverovatnije osloniti na svoj lovac pete generacije. Poslednjih meseci, Ankara je ubrzala razvoj autohtonog TF-X. U stvari, ako sve bude po planu, njegov prvi let se očekuje otprilike u vreme prve isporuke F-35 Grčkoj.

IzvorERT 1

20 KOMENTARA

  1. Što bi se kod nas narodski objasnilo, ukazalo :
    Toliko ,, rusofila ,, i NATO-vaca..
    Pogledajte realnost , a po meni je da uvek u orjentirno 95% običan narod pati , gubi , , strada. Ostatak , 10 % , dobija , a uglavnom oni koji su u tim sukobima ,, neutralci , mirorotvorci…,, A maksimalno daju sve da se rat, sukobi nastave…Profit ratne mašinerije radi…
    Ako moj komentar prođe , ok , ako ne ok.
    Zaključak: NA SVOJOJ KOŽI SMO SVE TO PROŠLI , ŠTO SE STAVLJATI NA STRANU BILO KOGA ? NASTRADAŠE UKRAJINCI , RUSI, NASTRADAŠE PATRIOTE KOJE SE BORE ZA IDEALE. A BORA ČORBA DADE DOBRU KONDTATACIJU – ZA IDEALE GINU BUDALE.
    IAKO JE MIR , JEDINO REŠENJE , NIKO NIJE ZA MIR. SAMO DAJ DAJ ZA NAORUŽANJE…

  2. Pa sta sad da se ukakimo i priznamo Kosovo jel to poenta kako stignu mogu biti i spaljeni, neko se opasno trudi za zbog licnih brljotina prizna ono sto nebi najmanje 80% srba u Srbiji…nije tesko pogoditi ko, sve sto kaze javno da nece radi suprotno i to mora doci na naplatu..

    • @Slobo
      Samo treba pitati Rusofile gde je Rusija bila 1999 kad se Jugoslovenska vojska HRABRO i JUNACKI POTPUNO SAMA BORILA PROTIV OVIH KRVNIKA I FASISTA(citaj NATO)? Pa ih treba pitati kako je tako ta famozna mocna ruska vojska KURVINSKI pobegla s Kosova ako su vam zaista braca? Cinjenica je da je mali kepec Putin 1998 postao premijer Rusije, pa da se Rusofili ne vade samo na pijanog Jeljcina!

  3. Oružje se često ne kupuje što je potrebno nego su u pitanju debele provizije i mito. Što veća narudžba, veći i mito. Pored materijalnih, kupuju se i politički uticaji, otuda imamo naglo širenje Nato-a na Istok. Kad jednom padne na mito, političari moraju da ispunjavaju i buduće zahteve svih vrsta ili će ih skloniti.
    Otuda i jednoumlje na zapadu gore nego u bilo kojoj diktaturi.

    • Malo si se prevario u proceni, ne poznaješ dobro Grke a i pogledaj sta sve imaju u naoružanju. Iako su 6 put manji npr. od Italije, diplomu jači u poređenju naoružanja.

  4. @Realnost
    Vidim kako su se pokazali S300, S400 i Suhoji u Ukrajini! Ovi pomenuti pvo sistemi ne mogu turske bespilotne letelice da obore, a Suhoji ne mogu ni vap Ukrajine da zatvore.A za vasu informaciju S500 jos nije poceo serijski da se proizvodi! Mnogo citate Sputnjik i Srbininfo! Rusko naoruzanje i ruska vojska su tigar od papira

    • Гледај и плачи од муке што Русија у Украјни уништава и меље сву Урајинску и западну војну технику.

      • Aha vidim kako melje, evo vec 6 meseci osvaja Bahmut koji je velicine Arandjelovca. I to druga vojna sila na svetu lol! Sa vojnom doktrinom iz prvog svetskog rata i sa Vagnerovcima i raznim Mudzahedinima sa Kavkaza. A tek kad dodamo da ruska pamet ne zna svoje bespilotne letelice da napravi nego ih dobija iz Irana, a granate i municiju iz Kine. Ruska vojska je TIGAR OD PAPIRA! Ja sam licno verovao da ce ruska vojska zgaziti Ukrajinu za 2 nedelje kako rece i sam vodja Putin, ali sam se duboko razocarao

        • Jadan si ti jarane..nije cilj Rusiji da osvoji za dan Ukrajinu već ih lagano melje i iscrpljuje cjelu EU i Nato koji je nemoćan da se suprostavi ekonomski Rusiji kojoj ama baš ništa netreba sa zapada tako da te sankcije su je ojačali a EU sama sebe uništava i stanpa novac bez pokrića što će se u budućnosti pokazati njihov krah hiper inflacije i mnoge zemlje će ispaštati dugoročno…Rusija trguje sa Kinom i Indijom i netreba im veće tržiste jer te dve zemlje su polovina stanovništva planete…A tek vidjećeš kad za dve godine počnu gladovati Ukrajinci koji neće moći izdržati i neće imati podršku EU i Amerike kao danas..

          • Rusija se debelo obrukala i dzabe vam je da je nekim prostim argumentima branite! Svakoj jakoj sili je u interesu da u ratu za sto krace vreme pregaze neprijatelja, nego ste vi pod uticajem ruske propagande pa u to slepo verujete! A jedino gde se slazem sa vama je da je i Evropska Unija dobila po nosu uvodjenjem sankcija Rusiji. Jedini pravi pobednik ovog rata su USA i Engleska koje lepo zaradjuju od prodaje naoruzanja i zato sto zbog ovog rata istovremeno debelo propadaju i Evropa i Rusija. Englezi i Amerikanci ce ovako ratovati sa Rusima do poslednjeg Ukrajinca, i rat ce stati onog trenutka kad ovi misle da treba stati! A vreme ce pokazati ko je u pravu

          • Eh da su srpski djenerali Pavkovic i Lazarevic 1999-te imali ovo naoruzanje koje poseduje Rusija pitanje je sta bi bilo! Ova dvojica junaka da sad komanduju ruskom vojskom pregazili bi Ukrajinu za 3 meseca! Ovo odgovorno tvrdim, jer dovoljno je pogledati sta je imala vojska Jugoslavije 1999 a sa cime je NATO napao Srbiju i Crnu Goru! Rusima neki tamo Prigozin vodja Vagner grupe i mudzahedin Kadirov smenjuju djenerale i jos im javno citaju bukvicu! BRUKA i SRAMOTA!

        • Slabo si sanjao a i nisi jedini….vidis Rusi su trebali da jurnu i da se nakraju zajebu tj da upadnu u Britansku klopku da dobro si procitao Britansku klopku….u 1. Sv. Ratu Osmanlije onako goloruki malte ne su lazljivim Britancima i njihovim isprdcima na Galipolju polomili kicmu i od tad nijedan rat Britanci nisu vodili sami…a jedine dve drzave tj naroda koje nisu porobili ili opljackali su upravo Rusi i Kinezi….a glavna sluskinja Britancima su Ameri ….doduse onoliko dugo dok Afroameri i latinoameri nepredvladaju u jos par sfera i to je to….hteli neki to da “svare” ili ne Rusima se nikuda nezuri…lagano…polako…imaju naj jace oruzje a ono se zove strpljenje i vreme a i resure za 100 godina da vode rat ….a hteli to shvatiti ili ne upravo ameri i britanci su danas najveci kupci Ruske nafte i dobijaju je za istu cenu kao pre 12 meseci i prodaju je glupoj EU jer su im rafinerije prilagodjene na Sibirsku naftu a da je prilagode na Saudijsku tj Bliskoistocnu em treba puno para em nema se vremena….nista se nije u tom smislu promenulo sem sto EU i Ukro nacisti puse lagano…

  5. E moji Grci i kod vas neko uzima pare, ako hoćete da se suprostaviti Turcima uzimajte suhoje i S 500 ili ste propali. Sa turskim S 400 niti jedan baš avion ne može ništa, bačene pare naroda, a vojska osakaćena!!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave