NaslovnaNovostiKanada otkrila „kineske bove“ koje mogu pratiti američke nuklearne podmornice

Kanada otkrila „kineske bove“ koje mogu pratiti američke nuklearne podmornice

Nekoliko dana nakon što je američki F-22 Raptor oborio navodni kineski špijunski balon koji je ušao u američki vazdušni prostor nakon što je preleteo Kanadu, novi izveštaj je otkrio da se kanadska vojska dočepala kineske bove za praćenje u Arktičkom okeanu.

Kanadska vojska otkrila je i preuzela kineske “bove za praćenje” sa Arktika u okviru „Operacije Limpid“, koja je kontinuirani napor da se obezbedi rano identifikovanje pretnji kanadskoj bezbednosti od strane njenih vojnih snaga, izvestio je The Globe and Mail.

Ovo otkriće će verovatno ponovo medijski poslužiti i staviti pod skener nadzorne aktivnosti Pekinga, jer dolazi nedeljama nakon što su američke vazduhoplovne snage oborile navodni kineski špijunski balon uz podršku kanadskog vazduhoplovstva. Balon je preleteo Aljasku i Kanadu pre nego što je ušao u vazdušni prostor SAD.

Kanadska vojska ili vlada nisu priznali da su izvučene bove korišćene za nadzor. Međutim, čim je saopštenje objavljeno, izazvalo je talas spekulacija da su bove dvostruke namene i da bi mogle da budu postavljene radi špijuniranja.

Bova za praćenje se generalno koristi kao lokator ili tačka upozorenja za plovila, osim što služi svrsi tradicionalnih senzorskih i navigacionih instrumenata. Međutim, ovakve bove se takođe redovno koriste širom sveta za vojno nadgledanje i operacije prikupljanja obaveštajnih podataka.

tip 272 ledolomac kineske severne flote
Tip 272 ledolomac kineske severne flote

Šef za odnose sa medijima u Ministarstvu za nacionalnu odbranu, Daniel Le Bouthillier, potvrdio je presretanje i uspešno izvlačenje bez davanja dodatnih detalja zbog osetljivosti stvari.

„Ministarstvo za nacionalnu odbranu i kanadske oružane snage potpuno su svesni nedavnih napora Kine da sprovede operacije nadzora u kanadskom vazdušnom prostoru i pomorskim prilazima koristeći tehnologije dvostruke namene“, rekao je on.

Penzionisani general-potpukovnik Majkl Dej napravio je intrigantnije zapažanje, predviđajući da će se ove kineske bove verovatno koristiti za merenje morskog dna i debljine leda i praćenje aktivnosti američkih nuklearnih podmornica na Arktiku.

„Kina je, kao i većina nacija, veoma zainteresovana za značajne promene koje se dešavaju na severu. Oni nemaju luku na severu, ali imaju brzo rastuću flotu ledolomaca“, rekao je on.

Takođe je važno napomenuti da kako klimatske promene nastavljaju da otapaju arktičke glečere i ustupaju mesto više plovnih puteva koji su dostupni za plovidbu, nekoliko zemalja, uključujući Kinu, Rusiju i Sjedinjene Države, proširuju svoje prisustvo tamo.

Kao što je general-potpukovnik Dej primetio, putovanje kroz Arktik bi bilo znatno kraće za kineske brodove nego plovidba oko južnog vrha Južne Amerike.

General-potpukovnik je dodao da bi prisustvo na Arktiku omogućilo Pekingu da prati američku i kanadsku vojsku.

Kanada, Danska, Finska, Island, Norveška, Rusija, Švedska i Sjedinjene Države su osam suverenih zemalja koje čine Arktik i uživaju značajan uticaj na ovaj strateški važan region. Vojni i politički stručnjaci su stalno upozoravali da Kina želi da bude jedna od njih. Kako izveštava Institut Brukings, Kina je 33 puta slala svoje predstavnike u tu oblast u poslednjih dvadeset godina.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave