Naslovna Novosti Kadirov najavljuje sopstvenu privatnu vojsku po uzoru na Vagner?

Kadirov najavljuje sopstvenu privatnu vojsku po uzoru na Vagner?

0
kadirov i prigozin
kadirov i prigozin
google news

Ramzan Kadirov, saveznik predsednika Vladimira Putina koji vodi Čečeniju, rekao je da jednog dana planira da osnuje sopstvenu privatnu vojnu kompaniju u stilu Vagnerove privatne vojske Jevgenija Prigožina.

Porast Vagnera i drugih plaćeničkih snaga izvan tradicionalnih ruskih vojnih komandnih struktura izazvao je zabrinutost među zapadnim diplomatama da bi “takve grupe jednog dana mogle predstavljati pretnju stabilnosti u Rusiji”.

Kadirov je u postu na Telegramu rekao da je Vagner, koji se borio zajedno sa ruskim trupama u Ukrajini, postigao „impresivne rezultate“ i da su privatne vojne kompanije neophodne.

„Možemo sa sigurnošću reći da je Vagner pokazao svoju hrabrost u vojnom smislu i podvukao crtu u diskusijama o tome da li su takve privatne vojne kompanije potrebne ili ne“, rekao je Kadirov, koji je na čelu Čečenije od 2007. godine.

„Kada se završi moja služba u državi, ozbiljno planiram da se takmičim sa našim dragim bratom Jevgenijem Prigožinom i stvorim privatnu vojnu kompaniju. Mislim da će sve uspeti“, rekao je Kadirov.

vagner grupa
vagner grupa

Kadirov i Prigožin obojica predvode snage u Ukrajini uglavnom nezavisno od ruske vojne komande i nepokolebljivi su Putinovi saveznici, ali su takođe javno osuđivali greške vojnog rukovodstva države.

Grupa Vagner je igrala sve značajniju ulogu u ruskom ratu u Ukrajini, predvodeći višemesečni napad na grad Bahmut u Donjeckoj oblasti, dok su snage Kadirova učestvovale u bitkama za Marijupolj nakon čega je i formiran Odred Ahmat-1 u Čečeniji.

Protiv kompanije Vagner je pokrenuta masovna negativna kampanja na Zapadu a uvode im se i sankcije dok ima predloga i da se proglase za terorističku organizciju. 

Nadamo se da se predlagači vode istim principima po kojima su sankcionisani DynCorp, L-3 MPRI, Blackwater – Xe Services – Academi – Constellis i druge američke i britanske privatne vojske.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version