NaslovnaNovostiUkrajinac se žali kako ne može protiv Rusa tenkom duplo starijim od...

Ukrajinac se žali kako ne može protiv Rusa tenkom duplo starijim od njega

Ukrajinska vojska je do sada koristila tenkove iz sovjetske ere nasleđene raspadom komunističkog bloka. Operateri ukrajinskih tenkova često su se žalili da je oprema dotrajala i sklona čestim kvarovima i otkazivanju.

Sada kada su ukrajinski vojnici počeli obuku na tenkovima Leopard-2 u Poljskoj, Oružane snage Ukrajine „nestrpljivo“ očekuju dolazak tenkova zapadnog tipa u svoju zemlju.

Nedavno je ukrajinski komandant po imenu Igor, koji komanduje „tenkovskom eskadrilom” u ukrajinskoj vojsci, rekao španskom listu El Pais u intervjuu da je njegov T-64 „dva puta stariji” od njega, jako istrošen i stalno slomiti se.

Igor je za novine rekao da su tehnički problemi ozbiljno otežali borbena dejstva ukrajinaca. On je rekao da je bio primoran da više puta napušta bojno polje umesto da napada ruske položaje zbog kvara donjeg stroja i stalnog zaglavljivanja topa.

„Moj tenk je star preko 50 godina. Duplo je stariji od mene (…) Čekam da stigne nemački Leopard da bih mogao da se prebacim u pouzdano vozilo“, rekao je on.

ZAPLENJENI T-62 VOJNI MUZEJ U PEKINGU
ZAPLENJENI T-62 VOJNI MUZEJ U PEKINGU

Ukrajina je čak i prema zapadnim medijima izgubila više od polovine od 800 tenkova koje je imala na svom inventaru na početku sukoba u februaru 2022.

Manje tenkova nego što se očekivalo

Pored tenkova Leopard-2, ukrajinska vojska će takođe dobiti tenkove Abrams i Challenger-2 iz Sjedinjenih Država i Britanije. Međutim, Igorova želja da se njegova eskadrila konačno prebaci na zapadne tenkove možda se neće dogoditi uskoro.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je ranije ove nedelje da zapadni saveznici nailaze na probleme u organizovanju dva bataljona tenkova Leopard 2 za isporuku Ukrajini, kao što je obećano krajem januara.

Pistorijus je napomenuo da su Nemačka i Portugal jedine dve zemlje koje su pristale da razmeste A6 varijantu tenkova Leopard 2, uključujući 14 iz Berlina i tri iz Lisabona. On je izjavio da čak i sa ovim tenkovima „nećemo dostići veličinu jednog bataljona“.

Nemački list Die Welt objavio je da su vlade Holandije i Danske izmenile ranije odluke i odustale su od slanja modernih tenkova Leopard 2 Ukrajini. Velt navodi da su mu te informacije potvrđene iz obe vlade.

Istovremeno, postoje indikacije da ni Finska neće snabdevati tenkove. Na pitanje, portparol Federalnog ministarstva odbrane rekao je da je “operativni oblik i sadržaj” učešća u “koaliciji Leopard” “proces u toku”. Wall Street Journal, pozivajući se na krugove NATO-a, objavio je da će Helsinki snabdevati tenkove tek nakon što bude u NATO-u, a znamo da Turska trenutno blokira članstvo.

Leopard 2A4

Loše vesti za Ukrajinu se nastavljaju, jer Austrija ne želi da obučava ukrajinske vojnike da upravljaju tenkovima Leopard 2, izjavila je u ponedeljak ministarka odbrane zemlje, gospođa Klaudija Taner, koju citira austrijski dnevnik Kurier. „Svaka zemlja suvereno odlučuje o podršci Ukrajini u okviru sopstvenog zakona“, rekla je Taner.

Portal “Kiiv Independent” je podsetio da su 30. januara Taner i njen mađarski kolega Kristof Šalaj-Bobrovnicki saopštili da su se njihove zemlje dogovorile da ne šalju vojnu pomoć Ukrajini.

T-62

T-62 je sovjetski glavni borbeni tenk dizajniran i predstavljen 1961. Prvi put je ušao u službu ruskih kopnenih snaga iste godine i proizvodio se do 1975. Prema dostupnim informacijama, skoro 22.700 jedinica je proizvedeno.

T-62 ima desetine modifikacija, uključujući i američku verziju. U američkoj verziji, T-62 je dobio Caterpillar dizel motor i ugradnju američkih radija i nosača za antene. Koristila ga je američka vojska za obuku.

800 ruskih tenkova T-62 sa remonta pravo na front
T-62

T-62 je i dalje u upotrebi u desetinama zemalja, pa su tako među stanovnicima svih tih zemalja prisutni i bivši operateri ovih tenkova. Učestvovao je u svim poznatim vojnim sukobima od 1960-ih do danas. Legendarni T-62 je projektovao konstruktorski biro OKB-520 i godinama ga proizvodi Uralvagonzavod.

Tenkom, koji ima ukupnu masu skoro 37 tona, upravlja četvoročlana posada. Kupola tenka T-62 zaštićena je na sledeći način: čelo kupole – oklopom debljine 214 mm (posle 1972 godine – 242 mm), bokovi – 153 mm, zadnji deo – 97 mm i gornji deo – 40 mm. Međutim, telo T-62 ima drugačiju zaštitu: sa čela se nalazi oklop debljine 102 mm i postavljen je pod uglom od 60°; na gornjim bočnim stranama debljina je 79 mm, na donjim – 15 mm, zadnji oklop, pod uglom od 0o, ima debljinu od 46 mm, debljina poda je 20 mm a gornje ploče -31 mm.

Naoružanje T-62

Naoružan je glatkim topom ”Čekić” U-5TS – 2A20 kalibra 115 mm (115-мм пушка 2А20 У-5ТС “Молот”) i koaksijalnim mitraljezom opšte namene 7,62 mm PKT – 6P7 (пулемёт Калашникова танковый). Tokom prošlog veka oopciono je opreman i teškim protivavionskim mitraljezom  12,7 mm DShKM –  56-P-542M  M1938/46 (Дегтярёва-Шпагина крупнокалиберный, танковый).

T-62 pokreće jedan V-55 12-cilindarski, četvorotaktnitaktni jednokomorni 38,88-litarski, vodeno hlađeni dizel motor snage 581 KS. Suspenzija je tipa torzione opruge. Maksimalna brzina koja dostiže je do 50 km/h a opseg krstarenja je 350 km sa jednim punjenjem rezervoara gorivom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave