NaslovnaNovostiRusija „provalila“ u nemački BND kako bi otkrila pozicije HIMARS raketnih sistema...

Rusija „provalila“ u nemački BND kako bi otkrila pozicije HIMARS raketnih sistema u Ukrajini

Nemački obaveštajac, optužen za odavanje državnih tajni Rusiji, dobio je zadatak da pronađe položaj raketnih bacača HIMARS u Ukrajini, objavio je nedavno nemački novinski sajt Der Spiegel.

Karstena Linkea, vrhunskog nemačkog obaveštajnog agenta, ruska špijunska agencija FSB je prošle jeseni zadužila da pošalje precizne informacije o lokaciji raketnih sistema HIMARS i Iris-T koje su SAD i Nemačka isporučile Ukrajini.

Nemačke vlasti navodno veruju da je sumnjivo da bi gospodin Linke mogao da pošalje informacije u Moskvu, međutim, navodni špijun je uspešno procurio informacije iz nemačke spoljne obaveštajne agencije BND o strogo poverljivoj komunikacijskoj tehnologiji.

Zauzvrat, ruski FSB je najverovatnije platio navodnom nemačkom špijunu u gotovini. Prema nemačkom izveštaju, istražitelji su u njegovom ormariću otkrili kovertu sa šestocifrenom sumom u evrima.

Federalna obaveštajna agencija (BND) privela je 52-godišnjeg iskusnog agenta Linkea neposredno pre Božića. Pošto su ga tužioci naveli kao izvor curenja strogo poverljivih obaveštajnih podataka Moskvi, protiv njega se trenutno vodi istraga zbog sumnje za izdaju.

Drugi osumnjičeni, Artur Eler, priveden je u januaru i optužen za učešće u izdaji jer je navodno pomagao Karstenu u pružanju informacija Rusiji. Eler nije bio službenik nemačke obaveštajne službe.

Situacija u Ukrajini probudila je paranoju nemačkim vlastima od ruskih sajber napada, kao i “pokušaja sabotaže” vitalne infrastrukture. Podsetimo, Severni tok, vitalna infrastrukturna tačka za snabdevanje gasa upravo za Nemačku, dignuta je u vazduh upravo od strane saveznika Berlina, tvrdi Simur Herš.

Posle ruske intervencije u Ukrajini prošle godine, američke i evropske obaveštajne službe pokušavaju da destabilizuju ruske špijunske mreže. Nemačka istraga usledila je nakon otkrivanja navodnih ruskih agenata u Holandiji, Norveškoj, Švedskoj, Austriji, Poljskoj i Sloveniji.

Ruske špijunske službe pretrpele su više štete u protekloj godini nego u bilo kom trenutku od kraja Hladnog rata, prema američkim i evropskim bezbednosnim zvaničnicima.

Nemačka je navodno saznala za infiltraciju samo zbog zapadne savezničke službe koju su vlasti BND-a odbile da imenuju. Nakon što je u septembru zajedničkom operacijom saznao da su ruske obaveštajne službe pribavile osetljive BND materijale, Linke je postao meta.

Izveštaji sugerišu da je ozbiljnost propusta u BND navela vlade Sjedinjenih Država, Britanije i drugih nacija da smanje razmenu obaveštajnih podataka sa Berlinom.

Prema izvorima nemačkih medija, Linke i Eler su se prvi put sreli 2021. godine na društvenom događaju.

Mogućnost da je Linke možda bio vođen “radikalnim političkim uverenjima” pokreću izveštaji da je njih dvoje upoznao član nemačke krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku ili AfD. Dakle, sudeći po ovom članku Špigla, pored dežurnog krivca Rusije, neimenovana zapadna saveznička služba je pomogla vlastima u Berlinu da se obračunaju i sa političkim protivnicima.

IzvorSpiegel

5 KOMENTARA

  1. Mi bolje fudbal poznamo od Piksija, tenis od Đokovića i ratovati bolje od ruskih generala…. Ne lupetajte više

  2. Kada jedeš ono što se ne jede, znaš da si kriv, onda od komarca vidiš slona, a bojiš se i svoje senke. Paranoja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave