NaslovnaNovostiSAD će testirati hipersoničnu raketu sa stelt razarača USS Zumwalt 2025 godine

SAD će testirati hipersoničnu raketu sa stelt razarača USS Zumwalt 2025 godine

Američka mornarica je spremna da testira svoju novu hipersoničnu raketu sa stelt razarača USS Zumwalt u decembru 2025. godine.

Kapetan Tajson Jang, izvršni programski službenik za Zumwalt integrisani borbeni sistem, nedavno je najavio ovo na godišnjem simpozijumu o borbenim sistemima Američkog društva za pomorske inženjere.

Jang radi na tehnološkim i razvojnim prilagođavanjima potrebnom za postavljanje hipersoničnog oružja na Zumvalt. Pored toga, virtuelni kontrolni sistem za lansiranje projektila će navodno biti podvrgnut laboratorijskom testiranju u martu pre nego što se pređe na ispitivanja na brodu.

Ovo hipersonično oružje, poznato kao Konvencionalni brzi udar srednjeg dometa (IRCPS ili CPS), sa maksimalnim dometom većim od 1700 milja i brzinom od jedne milje u sekundi (5 maha).

Mornarica SAD vidi CPS kao strateško, nenuklearno oružje koje se koristi protiv jako utvrđenih ciljeva, kao što su komandna mesta, vazdušne baze, radari, raketne baterije i skladišta u kojima se nalaze velike količine goriva ili municije.

Jang je naveo da će parametri za integrisani borbeni sistem koji se koristi za oslobađanje hipersonične klase Zumwalt biti korišćeni za postavljanje i ugradnju hipersoničnog oružja na napadne podmornice klase Virdžinija.

Napori američke mornarice da se napravi hipersonično oružje

Početkom januara 2023, američka mornarica je dodelila firmi HII-ovom Ingalls Shipbuilding ugovoru od 10,5 miliona dolara za planiranje perioda modernizacije za Zumwalt i USS Michael Monsoor (DDG-1001).

Sjedinjene Države takođe rade na hipersoničnom oružju sa motorom tipa scramjet i raketnim pojačivačima.

Jedini površinski ratni brodovi koji se trenutno planiraju da integrišu CPS rakete su Zumwalt (12 projektila) od 16.000 tona i dva slična broda, Michael Monsoor i Lindon B. Johnson.

Ove rakete će zameniti dve velike topovske kupole koje su bile njihova primarna odbrana, ali su uklonjene pošto je potrebna municija bila preskupa.

Razarač USS Zumwalt sa SM-2 vođenim raketama izvodi vežbu raketnog lansiranja na poligonu Point Mugu

Pored toga, mornarica namerava da opremi 20 budućih jurišnih podmornica klase Virdžinija sa po 12 CPS projektila, što im daje mogućnost da izvode kopnene napade. Prvo probno lansiranje sa podmornice planirano je za 2028. godinu zbog kašnjenja u završetku izgradnje USS Arizona, prve poboljšane verzije Virginia.

Vojna verzija, poznata kao Hipersonično oružje velikog dometa (LRHV) ili Dark Eagle, trebalo bi navodno da uđe u službu ove godine. I Zumwalt i podmornice su, u različitim nivoima, navodno stelt platforme sa dobrim šansama da se nađu na udaljenosti od kopnenih ciljeva kako bi lansirali svoje rakete, a da ne budu otkrivene i potopljene. Zatim će i brod i podmornica morati da se vrate u luku da bi se ponovo natovarili raketama.

Američka vojska užurbano razvija hipersonično oružje. Uprkos tome što su na sve boljem putu, SAD se mogu osećati pod pritiskom ukoliko bi se uporedili sa kapacitetom Rusije i Kine zbog njihovog već uveliko usavršenog i operativnog hipersoničnog oružja.

Fotografije spomenutih američkih hipersoničnih raketa nema, dok 3D crteže vrsnih umetnika iz američke mornarice ili Lokhid Martina nećemo objavljivati.

3 KOMENTARA

  1. 2025? Sa stelt razarača? Pa do 2025. će cela SAD, zajedno sa Aljaskom, i Kanadom postati “STELT”, kako se ponašaju, tako da stvarno ne znam sa čega će ispaliti tu neku raketu!?

  2. HOLIVUD. Treba opravdati ogromne milijarde bačene nesposobnim bezidejnim “vojnim stručnjacima” i procente bidonovoj administraciji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave