NaslovnaNovostiMiG-35 povećava svoje sposobnosti sa kombinovanom opremom iz Su-30 i Su-35

MiG-35 povećava svoje sposobnosti sa kombinovanom opremom iz Su-30 i Su-35

Postalo je poznato da će rusko vazduhoplovstvo u narednim godinama dobiti veliku seriju modernizovanih lovaca MiG-35. Ovo su objavili TASS, RIA Novosti i drugi ruski mediji a svi citiraju direktora Ujedinjene avio korporacije, gospodina Jurija Sljusara.

MiG-35 pripada poslednjoj modifikaciji višenamenskog lovca generacije 4++ i unapređena je pomorska verzija aviona MiG-29K/KUB. Odnosno, ova letelica je idealna za ulogu nosača aviona.

Izjave Sljusara stižu sa međunarodne izložbe vazduhoplovstva Aero India 2023. Rusija učestvuje na sajmu koji se održava u indijskom gradu Bangaloru. Verovatno će neki od MiG-ova 35 predviđenih za isporuku Ministarstvu odbrane biti naručeni za rusku mornaricu ove godine.

Očekuje se da će prvi novi modernizovani MiG-35 ući u sastav ruskog vazduhoplovstva sledeće godine. Pretpostavlja se da će jedan deo višenamenskog lovca biti obezbeđen za pomorske snage Ruske Federacije. MiG-35 će najverovatnije završiti na jedinom ruskom nosaču aviona Admiral Kuznjecov.

Prema rečima šefa Ujedinjene brodogradnje gospodina Alekseja Rahmanova, zbog prethodno otkrivenih dodatnih kvarova, nosač aviona Admiral Kuznjecov neće biti spreman za isporuku floti do prvog kvartala 2024. godine.

Modernizovani MiG-35

Poznato je da će modernizacija MiG-35 uglavnom uključivati opremu. Prema informacijama iz Mikojanovih izvora, nova avionika i neki sistemi ažurirane verzije MiG-35 biće objedinjeni opremom lovaca Su-30SM2 i Su-35SM u najnovijoj modifikaciji.

mig 35 1
MiG-35 Fulcrum-F

Prema informacijama, Mikojan je preduzeo objedinjavanje avionske opreme nakon spajanja Suhoj i MiG korporacije. Rečeno je da UAC već nekoliko godina aktivno radi u ovom pravcu.

MiG-35 Fulcrum-F nije ostvario zavidan komercijalni uspeh. Egipat se zainteresovao za ovaj borbeni avion, ali je naknadno kupio MiG-29M. Zatim je došlo do određenog interesovanja iz Indije, međutim i to je proalo. Nezainteresovanosti su doprineli i konkurenti F-16, F/A-18, Eurofighter Typhoon i JAS 39 Gripen. Rusija jednostavno nije učinila dovoljno da svetu pokaže koje prednosti ima MiG 35.

Prvobitna ideja je bila da Rusija kupi oko 40 borbenih aviona. MiG-35 je bio uspešan kada je predstavljen 2005. Lovac je prvi put poleteo 2016-te, a za razliku od nekih ruskih aviona, ispitivanja i državna procena završeni su bez incidenata. Sve je to dovelo do logičnog zaključka da će i sama Rusija naručiti ogromne količine a naknadno bi ga kupovali strani partneri.

mig 35
MiG-35

Međutim, Rusija je propustila priliku da prikaže MiG-35 u njegovom uobičajenom svetlu – super manevarski, opasan i neverovatno lagan. S druge strane, na već viđen ruski način, napustila je MiG-35 i fokusirala se na proizvodnju Su-57 i Su-75.

Vrhunski lovac koji je čak i Rusija zanemarila

MiG-35 može pratiti do 30 ciljeva a istovremeno gađati šest. Pojedine američke publikacije opisale su MiG-35 kao „izrazito pametan“.

Dakle, avion se lako može integrisati da radi autonomno sa drugim vazduhoplovnim platformama i lovcima ruskog vazduhoplovstva. Karakteristika koja odlikuje današnje lovce pete generacije a MiG-35 je lovac 4++ generacije.

MiG-35 koristi aktivni elektronski skenirani niz [AESA] radar. Ovo mu daje veoma jaku prednost u kontroli vatre i ubojitosti. MiG-35 može dostići maksimalnu brzinu od 2,25 maha. Može da leti na visinama do 65.000 stopa, a pokreću dva turboventilatorska motora Klimov RD-33MK sa naknadnim sagorevanjem.

mig 35 1
MiG-35

MiG-35 bi vrlo verovatno postigao veliki uspeh u Ukrajini. Ovaj lovac je savršeno pogodan za direktno gađanje tenkova, brodova i teške artiljerije. Naoružan je vođenim i nevođenim bombama, raketama vazduh-vazduh, vazduh-zemlja i visoko smrtonosnim topom od 30 mm. MiG-35 ima integrisanu jedinicu za elektronsko ratovanje, što ga čini veoma pogodnim za napad na neprijateljske PVO sisteme.

Zapadni stručnjaci su mu svojevremeno dali najvišu ocenu za upravljivost. Ovaj borac je super manevarski, izvodi misije pod kritičnim uglovima napada bez ikakvih problema uz povećan nivo održivog i dostupnog g-opterećenja.

IzvorTopwar

6 KOMENTARA

  1. Umesto što lažno srpsko rukovodstvo šuruje sa Makronom i zapadnjacima trebalo bi da poruči makar 12 jednoseda Mig 35 da čuvaju srpsko nebo posle isteka resursa 29kama

  2. Mig 35 od kad je počela priča o njemu…..ništa ne štima. Sad se nakon toliko godina malo opametili ali kasno.

  3. Nekog ko se umešao u odluku da se neradi veći broj ovih aviona treba biti po prstima. I uzeti mu svu imovinu i novac od mita.

  4. Да имамо као што немамо одговорне људе у ресору одбране Србско ваздухопловство би се у будућности ослањало на овај апарат.Овако квадрат керамике за канадске кућице скупље од авиона.Сврбија….

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave