NaslovnaNovostiKijev: Rusija lansira „balone“ sa ugaonim reflektorima kako bi iscrpila našu PVO

Kijev: Rusija lansira „balone“ sa ugaonim reflektorima kako bi iscrpila našu PVO

Nakon otkrića mogućeg kineskog špijunskog balona koji je putovao preko Sjedinjenih Država i Kanade, Pentagon je izvestio da su SAD 12. februara oborile četvrti leteći objekat na 20.000 stopa iznad jezera Huron.

Intrigantno, čak i dok se Sjedinjene Države i Kanada aktivno bore protiv NLO-a, Rusija je navodno sada pozajmila ideju i počela da se infiltrira u ukrajinski vazdušni prostor svojim balonima.

Ukrajina navodi da taj potez ima za cilj iscrpljivanje ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Komanda ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva saopštila je 12. februara da su ruske trupe poslale balone sa ugaonim reflektorima i jednu izviđačku bespilotnu letelicu, koje je oba oborila ukrajinska vojska. Komanda nije precizirala koji izviđački dron je oboren raketom PVO.

Ukrajina je uočila ruski balon baš nakon sličnog incidenta u Severnoj Americi ovog meseca. SAD su 4. februara oborile kineski špijunski balon kod obale Atlantika. Nakon toga, američko vazduhoplovstvo je oborilo mnoge NLO u blizini granice između SAD i Kanade.

Iako zvaničnici tek treba da utvrde ko je lansirao ove NLO, Kina i Rusija su prvi na američkom radaru. U međuvremenu, čak je i Kina tvrdila da su se američki špijunski baloni infiltrirali u kineski vazdušni prostor u više navrata od januara 2022.

U trenutku kada svet doživljava vrhunac sapunice „špijunskih balona“ u kojoj suparničke strane optužuju jedna drugu, možda će se tvrdnje Ukrajine pokazati najvažnijim jer dolaze usred sukoba koji se trenutno odvija.

ruski an s1 balon
ruski an-s1 balon

Portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, pukovnik Jurij Ignat, sugerisao je da su ovi baloni opremljeni reflektorima namenjeni da istroše ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Možda bi bilo vredno ispitati ove tvrdnje najviših ešalona ukrajinskih oružanih snaga jer pored trošenja raketa, PVO sistem samim aktiviranjem može otkriti i svoju lokaciju kada postaje lak plen za rakete poput Kh-31P.

Veruje se da baloni imaju radarske reflektore, sa ciljem da se koriste kao sredstvo za povećanje vidljivosti. Ugaoni reflektor je pasivni uređaj koji direktno reflektuje radio talase nazad ka izvoru emisije, što ga čini pravim alatom za kalibraciju radarskih sistema.

Rusija je dugo koristila ugaone radarske reflektore u sukobu koji je u toku. U avgustu 2022. Moskva je postavljala niz piramidalnih radarskih reflektora u vodi zapadno od Antonivskog mosta i blizu železničkog mosta kako bi zbunila Ukrajince. Podsetimo, Herson je bio prvi grad koji je pao u ruke Rusa u prvim danima invazije.

Početkom jula prošle godine, Rusija je rasporedila barže-mamce prekrivene radarskim reflektorima i sa mogućnostima dimne zavese da zaštiti kritični Kerčki most koji povezuje Rusiju sa Krimom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave