NaslovnaNovostiAmerički špijunski avion U-2, oboren od strane Rusije 1960-te, korišćen za praćenje...

Američki špijunski avion U-2, oboren od strane Rusije 1960-te, korišćen za praćenje „kineskog balona“

Izviđački avioni U2S ‘Dragon Lady’ američkih vazduhoplovnih snaga (USAF) su navodno korišćeni za praćenje i prikupljanje obaveštajnih podataka o kineskom balonu koji je američki F-22 Raptor oborio 4. februara.

Zvaničnik američke odbrane je navodno potvrdio da je U-2S korišćen kao deo šireg odgovora na kineski balon. Međutim, nije sasvim jasno na kojim tačkama su U-2 raspoređeni tokom više od nedelju dana putovanja balona kroz vazdušni prostor SAD i Kanade.

Prema izveštajima, najmanje dva U-2S su bila angažovana od strane USAF-a za pomoć u nadgledanju balona dok je nadletao Srednji zapad SAD. U-2S su navodno koristili pozivne znakove Dragon 01 i Dragon 99.

Takođe, najmanje jedan U-2S je povremeno bio u kontaktu sa Istočnim sektorom protivvazdušne odbrane (EADS) USAF-a, koji se takođe naziva pozivnim znakom Huntress, koji je deo američko-kanadske severnoameričke komande vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) i odgovoran za zaštitu vazdušnog prostora iznad otprilike istočne polovine susednih Sjedinjenih Država.

Nije sigurno kakvu su ulogu U-2S možda imali u praćenju balona. Međutim, poznato je da je Dragon Lady bila opremljena širokim spektrom senzora koji bi se mogli koristiti za prikupljanje visokokvalitetnih vizuelnih prikaza balona i otkrivanje bilo kakve elektronske emisije koja može doći iz njega.

Poznato je da je U-2 jedini američki vojni avion sposoban da leti na visinama većim od kineskog balona, za koji se kaže da je leteo otprilike između 60.000 i 70.000 stopa tokom svog putovanja kroz SAD i Kanadu.

obaranje u 2c 1960
u-2c

U-2 je jedan od onih legendarnih američkih aviona koji imaju veoma bogatu istoriju koja seže do ere Hladnog rata. Ne razlikuje se mnogo od legendarnog bombardera B-52, koji je bio bastion flote bombardera USAF-a skoro 70 godina i nastaviće da služi u narednim decenijama, sobzirom da se ne planira povlačenje bombardera u skorije vreme.

Obaranje U-2C 1960

Prvog maja 1960. godine, sovjetske snage protivvazdušne odbrane oborile su američki špijunski avion Lockheed U-2C dok su špijunirali iz vazduha duboko unutar sovjetske teritorije.

Avion jednosed, kojim je upravljao američki pilot Frensis Geri Pauers, poleteo je iz Pešavara u Pakistanu i srušio se u blizini Sverdlovska (današnji Jekaterinburg), nakon što ga je pogodio S-75 Dvina (SA-2) raketa zemlja-vazduh. Pauers je se spustio padobranom na zemlju nakon čega je zarobljen.

s 75
s-75

Američke vlasti su prvobitno lagale nazvavši incident gubitak civilnog aviona za istraživanje vremenskih prilika kojim je upravljala NASA, ali su bile prisiljene da priznaju pravu svrhu misije nekoliko dana kasnije nakon što je sovjetska vlada prikazala zarobljenog pilota i delove opreme za nadzor U-2 , uključujući fotografije sovjetskih vojnih baza.

Nakon hapšenja, Pauers je osuđen za špijunažu i osuđen na tri godine zatvora plus sedam godina teškog rada; oslobođen je dve godine kasnije, u februaru 1962, u razmeni zarobljenika za sovjetskog obaveštajnog oficira Rudolfa Abela.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave