NaslovnaNovostiGvozdena kupola za Ukrajinu? Izraelski premijer o naoružavanju Kijeva

Gvozdena kupola za Ukrajinu? Izraelski premijer o naoružavanju Kijeva

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nedavno je u više navrata nagovestio da bi mogao da obezbedi Ukrajini mnogo oružja, uključujući i čuveni izraelski sistem protivvazdušne odbrane Gvozdena kupola.

U intervjuu francuskom kanalu TF1, Netanjahu je rekao da njegova vlada istražuje mogućnost snabdevanja Ukrajini protivvazdušnim sistemom „Gvozdena kupola“.

Međutim, on je takođe primetio da Izrael mora da preispita svoje opcije, uzimajući u obzir svoje interese u regionu, na osnovu čega „doprinos Izraela može biti u drugim oblastima“, rekao je Netanjahu.

Netanjahu je posebno istakao da Izrael ne želi da ugrozi svoje odnose sa Rusijom, ističući „operativnu bliskost” između izraelskih i ruskih vojnih operacija u Siriji.

„Mi proučavamo ovo pitanje u skladu sa našim nacionalnim interesima. Imamo drugačije poglede. Konkretno, veoma je bliska operativna saradnja između izraelskog i ruskog vazduhoplovstva. Njihovi avioni deluju u sirijskom vazdušnom prostoru, a mi smo do sada izbegavali sukob. Ne želimo vojnu konfrontaciju sa Rusijom“, objasnio je Netanjahu.

Malo pre toga, Netanjahu je takođe rekao da će razmotriti preuzimanje uloge posrednika između Ukrajine i Rusije ako to zatraže dve zemlje, posebno Sjedinjene Američke Države.

„Ako me pitaju obe strane, i iskreno ako me pitaju Sjedinjene Države, jer mislim da ne možete imati previše kuvara u kuhinji… ali ja se ne guram u to“, rekao je Netanjahu na pitanje CNN-a da li bi posredovao između Ukrajine i Rusije.

Ukrajina je zatražila od Netanjahuovog prethodnika Naftalija Beneta da posreduje sa Rusijom u martu 2022. Međutim, diplomatski napori nisu dali uspeha.

Izrael je Ukrajini pružao humanitarnu pomoć od početka ruske invazije u februaru prošle godine. Međutim, zemlja se našla na udaru kritike jer nije poslala oružje Ukrajini dok Tel Aviv ne želi da poremeti svoje odnose sa Rusijom.

Izrael je, zbog nepostojanja strašteške dubine, razvio veoma moćnu PVO koju čine višeslojni sistemi  ”Strela” (”Arrow”), ”Gvozdena kupola” (”Iron Dome” – Kipat barzel), ”Gvozdeni zrak” (”Iron Beam”), ”Davidova pračka” (”David’s Sling”) i rakete ”Barak 8”. Samo je sistem ”Iron Dome”, od početka stupanja na borbeno dežurstvo 2011. do 2014. uspešno presreo više od 1200 raketa različite namene i kalibra, prema službenim podacima. Ovaj sistem zaslužuje svakako da mu posvetimo poseban tekst. Davidova praćka, oružanih snaga Izraela, zauzima drugo mesto na našoj listi najboljih PVO sistema na svetu.

PrekoCNN
IzvorTF1info

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave