NaslovnaNovostiDonjeck optužio Kijev da koristi dronove sa hemijskim oružjem

Donjeck optužio Kijev da koristi dronove sa hemijskim oružjem

Vršilac dužnosti poglavara samoproglašene Donjecke Narodne Republike g. Denis Pušilin, saopštio je činjenice o upotrebi hemijskog oružja od strane Kijeva u okrugu Ugledar i Artjom. Prema njegovim rečima, oružane snage Ukrajine to rade uz pomoć dronova.

Ranije je prijavljena upotreba hemijskog oružja u blizini Artemovska, Soledara i najbližih prigradskih naselja. Prema ruskim vojnim dopisnicima, to se dogodilo u poslednjih par dana. Pušilinov savetnik g. Jan Gagin je rekao da nakon trovanja ljudi imaju vrtoglavicu, mučninu i povraćanje.

„Prema izjavama naših jedinica, komandanata koji su već izašli sa ovakvim informacijama, ovo nije samo u pravcu Artemovskog, već i na Ugledarskom – postoje činjenice o upotrebi hemijskih jedinjenja od kojih se naši vojnici razboljevaju, rekao je Pušilin u eteru na televiziji Rusija 24.

Zvanične vlasti u Kijevu su demantovale tvrdnje Donjecka, definišući ih kao provokaciju i još jednu propagandu Kremlja.

Fozgen

Poznat po ružnom imenu ali još više po strahovitom dejstvu po ljude koji su imali nesreću da budu izloženi njemu.

Iako originalno industrisjki gas, svoju crnu slavu stekao je tokom prvog svetskog rata kada je upotrebljavan kao bojni otrov zbog svoje izuzetne toksičnosti. Smatra se da je fozgen odgovoran za oko 80% ukupnih žrtava od bojnih otrova tokom celog rata. Samo u bici izmeđ Nemačke i Francuske na Belgijskom frontu 1915. godine, nemci su kombinacijom fozgena i hlora otrovali oko 15 hiljada francuskih vojnika od kojih je oko 5 hiljada kasnije umrlo.

Sam po sebi je bezbojan gas koji na 8.6 stepeni prelazi u lako isparljivu uljanu tečnost. U nižim koncentracijama miris mu podseća na jabuke i trulo seno.

Po sastavu je veoma jednostavan te se jako lako dobija i van industrijskih postrojenja ili laboratorija, čak i u kućnim uslovima. Iz očiglednih razloga, u to vas neću uputiti.

Prvi efekti trovanja se ispoljavaju na 3-5 ppm (oznaka za broj čestica u milion čestica vazduha) dok su na 25 ppm izraženi a na 50-80 ppm nastupa smrt.

Fozgen je organsko jedinjenje iz grupe veoma rastvorljivih. Rastvara se u vodi, alkoholima, benzenu, toluenu, kileslinama… Njegova isparenja su 3.8 puta teža od vazduha te ostaje pri tlu nakon širenja što dodatno povećava šanse za trovanje.

Kao bojni otrov je svrstan u klasu zagušujućih jer napada disajne puteve. Prvo dovodi do kašlja i iritacije grla a zatim i do potpunog prestanka rada pluća povećanjem koncentracije u organizmu. Još jedna njegova podlost je i to što se izlaskom iz kontaminirane zone, žrtva neko vreme (od 4 do 5 sati) daje znake poboljšanja stanja da bi nakon toga došlo do naglog pogoršanja kašlja, otežanog disanja, nesvestice, povišene temperature, iskašljavanja krvi a nakon otprilike 48 sati, do smrti. Znatno brže usled izloženosti višim koncentracijama. Zbog čega se njom mora postupati sa izuzetnim oprezom.

Fozgen se javlja u još jednom obliku, difozgen, koji se takođe koristio u iste svrhe. Razlika je u tome što se on mnogo duže zadržava u vazduhu od fozgena te je upravo on bio i više korišćen u ratu.

Dok se dozgen preko leta u vazduhu zadržava od 15 do 20 minuta, difozgen može i do 3 sata pri mirnom vremenu. Zimi do 1 sat.

Način upotrebe je bio punjenjem topovskih granata, posebnih gasnih bombi ili jednostavnim postavljanjem sanduka sa bocama otrova kojeg je kasnije raznosio vetar.

Zaštita od fozgena je jedino pravilna upotreba gas maske dok se prisutnost detektuje hemijskim sredstvima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave