NaslovnaNovostiDžoker DNR protiv Delte; Hakovan američki program koji koristi Ukrajina

Džoker DNR protiv Delte; Hakovan američki program koji koristi Ukrajina

U ruskim sredstvima informisanja i na društvenim mrežama se još 1. novembra 2022. godine pojavila vest da je haker DNR pod pseudonimom ”Džoker DNR” hakovao ”američki program DELTA koji je koristila ukrajinska vojska”.

Vest je objavila TNG News, dok je nešto slično na Euromaidan Press-u tvrdila i Ljudmila Dolgonovska, odgovorna za strateške komunikacije u timu Valerija Zalužnog: ”Proruski hakeri hakovali su glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog na Instagram profilu.”

8a848b389f054c3f6abaf014c7774150 o
Hakovan Instagram Zalužnog

Na zvaničnoj Instagram stranici Valerija Zalužnjeg pojavila se objava u kojoj se tvrdi da su hakeri prodrli u program upravljanja trupama DELTA koji koriste Oružane snage Ukrajine. Hakeri su promenili profilnu sliku vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine i postavili linkove na svoje društvene mreže”.

Bez upuštanja u proveru koliko je Džoker zaista imao uspeha i koliko je to pomoglo ruskoj vojsci, zanimljivije je utvrditi da li se radilo o američkom ili ukrajinskom programu.

Naime, službenici Centra za inovacije i razvoj odbrambenih tehnologija Ministarstva odbrane Ukrajine, zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom za digitalne transformacije Mihailom Fedorovim (Михайло Альбертович Федоров), predstavili su na zatvorenom događaju NATO ”ukrajinski program situacione svesti Delta, koji vojsci pruža različite podatke o neprijatelju i koordinaciji snaga na bojnom polju”.

Prezentacija je održana tokom 34. NATO Sprint TIDE 2022. (Think-Tank for Information Decision and Execution Superiority), od 21. do 25. oktobra 2022. u Virdžinija Biču (Virginia Beach, Virginia, USA). TIDE Sprint se inače održava dva puta godišnje u SAD i Evropi i predstavlja jednu od ključnih platformi NATO, na kojoj stručnjaci, naučnici i programeri iz više od 30 zemalja sveta razmenjuju iskustva i mogućnosti za prilagođavanje Alijanse tehnološkim promenama.

Ukrajinski stručnjaci su bili pozvani da podele svoja iskustva u korišćenju digitalnih rešenja, robota i savremenog IT razvoja u cilju sticanja prednosti na bojnom polju, posebno o programu situacione svesti, čiji se analozi tek stvaraju u državama-članicama Alijanse.

Reč je, navodno, bila o jedinstvenoj ukrajinskoj  inovaciji – Delta sistemu. Ovaj softverski proizvod se razvijao u Centru za inovacije i razvoj odbrambenih tehnologija Ministarstva odbrane uz podršku Ministarstva za digitalnu transformaciju i stranih saveznika.

Radilo se o sistemu za prikupljanje, obradu i prikazivanje informacija o neprijateljskim snagama, koordinaciju odbrambenih snaga i obezbeđivanje situacione svesti prema standardima NATO. Sistem je razvio Centar za inovacije i razvoj odbrambenih tehnologija Ministarstva odbrane Ukrajine, osnovan 2021. u bazi vojne jedinice (в/ч) A2724, koja je, pak, nastala 2015. godine od grupe bivših IT stručnjaka, trgovaca, ekonomista i drugih eksperata koji su radili za oružane snage Ukrajine pod firmom Aerorozvidka (Аероразвiдка).

Delta se koristila za planiranje operacija i borbenih zadataka, koordinaciju sa drugim jedinicama, bezbednu razmenu informacija o lokaciji neprijateljskih snaga itd. Delta je posebno imala integrisane čatbotove (chatbot, softverska aplikacija koja se koristi za vođenje onlajn razgovora putem teksta ili pretvaranja teksta u govor, umesto direktnog kontakta) koje su razvili Ministarstvo digitalnih poslova – „eVorog“ (eNeprijatelj) na Telegramu i Služba bezbednosti Ukrajine – „STOP Russian War“.

Sistem je bio opremljen savremenim sredstvima za praćenje sumnjivih aktivnosti. Još dd 2021. savezničke sajber jedinice neprestano su skenirale sistem u potrazi za ranjivostima, pokušajima upada, curenjem podataka i još mnogo toga.

Prema rečima programera, Delta je pružala sveobuhvatno razumevanje borbenog prostora u realnom vremenu, integrisala informacije o neprijatelju iz različitih senzora i izvora, uključujući – obaveštajne, na digitalnoj mapi, nije zahtevala dodatna podešavanja i mogla je da radi na bilo kom uređaju – laptopu, tabletu ili mobilnom telefonu. Grubo govoreći, Delta je predstavljala modernu komandnu mapu u realnom vremenu i centar za kontrolu trupa.

”Od 2017. godine učestvovali smo u NATO Tide Hackathon, Tide Sprint i CWIX (Coalition Warrior Interoperability eXploration, eXperimentation, eXamination eXercise) – najboljim inkubatorima za inovacije i tehnologiju koje sada pokušavamo da implementiramo kao deo našeg nacionalnog Delta sistema koji nam pomaže da pobedimo u ovom ratu protiv Rusije”, rekao je jedan od programera, major Artem Martinenko (Артем Мартиненко). Prema Martinenku, samo 2022. godine Delta je imala više od 30 izdanja novih funkcija kako bi program što više zadovoljio uslove mrežnocentričnog ratovanja i potrebe vojske u dobijanju ažurne i proverene podatke o neprijatelju.

Delta je bila rešenje u oblaku (cloud) i primenjivala je NATO standarde i najnovije trendove u industriji, kao što su okruženje u oblaku, bezbednost bez poverenja, operacije sa više domena”, rekao je drugi Delta programmer, major Sergij Halčinski (Сергій Гальчинський). On je napomenuo da su drugi učesnici Tide Sprinta govorili o arhitektonskim pristupima i najsavremenijim rešenjima koja su se već koristila u Delti ili su bila u završnoj fazi implementacije.

Delta je predstavljala odličan primer kako Ukrajina i NATO sarađuju, razvijaju se zajedno i imaju obostranu korist. Ukrajina svakako traži svoje  mesto i ima želju da postane član Alijanse. Ukrajinska vojska već primenjuje najnovije NATO standarde. Ali, što je još važnije, Ukrajinci su u procesu testiranja i implementacije novih standarda za NATO. Ukrajina je najbolji poligon jer ima priliku da testira sve hipoteze u borbi i uvede revolucionarne promene u vojnu tehnologiju i moderno ratovanje. I veruje se da će u partnerstvu sa zemljama NATO, posebno u pogledu razvoja tehnoloških sposobnosti, brzo ostvariti zasluženu pobedu“, izjavio je Mihail Fedorov u  Virdžinija Biču.

Prema Fedorovu, glavna prednost u savremenom ratu je potpuna informaciona svest na bojnom polju, razumevanje gde se neprijatelj nalazi, njegova brojnost, borbena sposobnost, itd. Ovo je takozvani pristup usredsređen na mrežu. A Ukrajina je jedan od svetskih lidera u tome zahvaljujući pametnim rešenjima i kreativnosti ukrajinskih programera.

Koja je danas sudbina Delte nije nam poznato. Ali, svakako je vredna pažnje već dobro poznata činjenica: Ukrajina je poligon za ispitivanje NATO tehnologije u realnim uslovima, bez rizika po vojnike Alijanse.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave