NaslovnaNovostiPoljska poklonila Ukrajini sve svoje tenkove T-72, ukupno 290

Poljska poklonila Ukrajini sve svoje tenkove T-72, ukupno 290

Poljska se sprema da se oprosti od cele svoje kopnene flote tenkova T-72. Ili skoro sve, koliko je poznato. I najverovatnije će svi preostali raspoloživi tenkovi T-72 iz inventara poljske vojske prekinuti postojanje za ono za šta su proizvedeni – za rat.

Varšava je poklonila Ukrajini 260 tenkova tokom 2022. Juče je, premijer Poljske, Mateuš Moravjecki, najavio je da će u Ukrajinu biti poslato još 30 tenkova. Dakle, od 301 poznatog T-72 u inventaru Poljske, Ukrajina će dobiti ukupno 290 tenkova. Najverovatnije je preostalih 11 tenkova ili neupotrebljivo ili su namenjeni za rezervne delove.

Pre početka obimne modernizacije u poljskoj vojsci, T-72 je bio brojno najzastupljeniji tenk u vojsci te zemlje. Tenk se proizvodio od 1970-ih do sredine 1990-ih, sa ukupno proizvedenih preko 20.000 jedinica. Koristi se u mnogim vojskama širom sveta, uključujući Belorusiju, Indiju, Iran, Rusiju, Češku, Ukrajinu i Venecuelu.

Tenk je naoružan glatkocevnim topom kalibra 125 mm u različitim verzijama, mitraljezom, protivavionskim mitraljezom i bacačima dimnih granata. Učestvovali su u brojnim sukobima širom sveta. Posebno se istakao u iransko-iračkom ratu i ratu u Persijskom zalivu 1991. Trenutno se koriste aktivno i u Ukrajini.

Poljska trenutno ima i 249 nemačkih tenkova Leopard 2. Poljska neće ostati bez tenkova, naprotiv, ovo i rade kako bi zemlja postala možda najbolje naoružana zemlja u Evropi, ne računajući Rusiju, sa novim tenkovskim divizijama.

1.000 tenkova K2 Black Panther je naručeno iz Južne Koreje. Prvih deset je već stiglo, a Južnoj Koreji ostaje da isporuči 180 jedinica u ovoj seriji. Nakon toga sledi druga serija sa isporukom ukupno 820 tenkova K2, koji će se proizvoditi u Poljskoj po licenci.

Da bi učvrstila svoje buduće stanje tenkova, Varšava nije stala sa kupovinom K2, već je naručila 250 tenkova Abrams iz Sjedinjenih Država. Narudžbenica iz SAD uključuje tri verzije tenka – M1A1 FEP, 1A2 SEPv3 i M1A2 SEPv2

Iako je Ukrajini obećano na desetine Abramova, Leoparda i Čelendžera, T-72 je glavni borbeni tenk u Ukrajini, a ukrajinski tenkisti će moći odmah da počnu da ga koriste u ratu bez potrebe za dodatnom obukom.

20 KOMENTARA

  1. Na ovaj broj T-72 treba dodati i PT-91 kojih je takodje 220-230 već isporučeno Ukrajini.
    Ne sme se mešati T-72 sa PT-91 u ovoj situaciji
    Odnosno, Poljska sa ovim mesecom prebacuje Ukrajini više od 500 tenkova T-72 i PT-92.
    Plus ostale države…

  2. Sto bi rekli nema dzabe ni u babe,seve ce to Ukrajinci debelo da plate. Mada nece ni sa Poljskom biti bolje, zaboravila bagra ko im je pomogao u drugom sv.ratu.

  3. Al ce Ruje da prodju kroz poljsku kao kroz sir, pa ce zbog viska gasa da aktiviraju nazi gasne komore da dovrse konvertitske sline. Oni mrze sve, a misle da njih svi vole. Parazitiraju po engleskoj i evropi i rastezu se ko sline. Najljigavija rasa.

  4. Poljska, sve katolik do katolika, veći katolici od pape, uvek su bili okupirani, od Rusa i Nemaca, prirodno je da se boje ali se boje pogrešne strane , neka se boje Švaba , čujem ponovo pale i aktiviraju gasne komore.

  5. Nevredi,sve sto sam voleo na zapadu se izopacilo. Cenzura i ispiranje mozgova su doveli do ponovnog nacizma i mrznje prema Ruskom narodu. Strasno je sta rade vladari iz senke ili Amerike njihov kapitalizam je pykao. Zato izmisljaju pandemije i proizvode ratove sirom planete. Ponovo ce Rusija poraziti Fasizam koji se sada zove demokratija. Gde ljudima oduzimaju pravo na jezik na nacionalnost i na decu. Na Rusijije istorijska odgovornost da sacuva porodicu i slobodu kakvu smo imali. Mozda smo mi zadnja generacija koja je zivela slobodno…bez maske i karantina i gde se smeo citati i slusati i Ruski jezik i kultura koja je svetska..

    • Тако је. Ко зна да ли је и тачан број тенкова и колико је исправних…

  6. Poljaci znaju kakve komsije imaju.Dok se EU razoruzavala Rusija se naoruzavala ZASTO,ako nije zelela da ratuje❓Samo su poljaci dobro osacovali situaciju posto su dobro poznavali nekadasnjeg okupatora Rusiju.Djabe su pricali zapadu da su naivni i da se Rusima nemoze verovati.

    • Zato se moze SAD u i EU vjerobati,bolesnici,nisu se Rusi sirili prema EU nego EU prema Rusima,da su bili Rusi pametni posle Drugig Svjetskog Rata sce sto su oslobodili od Svaba je teebala biti Rusija,da takvih mozgova ne bude jer ga bemate ni dva grama…

    • Koliko poznajem istoriju, poljaci su više puta napadali Rusiju. I sada ko ima okupatorske gene? Pametnom dosta, budali ne vredi ni crtati.

      • Poljsko Litvanska unija ratovala protiv Rusije od 1609-1618. Držala današnju Belorusiju, današnju Ukrajinu do Azova i delove današnje Rusije. Poljsko Ruski rat 1654—1667. Ilo je toga joši mnogo ranije. Neki od tih ratova se mogu kvalifikovati kao krstaški ratovi Poljaka katolika protiv Rusa pravoslavaca.

    • Погледај мапу Пољске пре ll сведског и сада. Колики излаз на Балтик су имали а колики је сада. То су добили од СССРа а узето од Немачке. Тада им није било лоше са Русима.

    • Za početak; treba da se vratiš u osnovnu školu i naučiš pravopis srpskog jezika. E, onda bi mogao da deliš svoje visokoumne gluposti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave