NaslovnaNovostiVideo: Rusi aktivirali „najmoćniji“ samohodni minobacač na svetu 2S4 Tulipan u Ukrajini

Video: Rusi aktivirali „najmoćniji“ samohodni minobacač na svetu 2S4 Tulipan u Ukrajini

Milicija Donjecke Narodne Republike (DNR) je, kako se izveštava, dejstvuje sa najjačim minobacačom na svetu po ukrajinskim trupama u regionu Donjecka, paralelno sa ruskim snagama koje su intenzivirale svoje raketne i bespilotne udare.

Trupe Prve slovenske brigade gađale su ukrajinsku vojnu municiju „najmoćnijim svetskim“ samohodnim minobacačem 2S4 Tulipan (Lala na ruskom), prenele su RIA Novosti pozivajući se na video koji je do njih došao. Prema izveštaju, napad se dogodio na utvrđenom ukrajinskom položaju u regionu Donjecka.

Operater je obavestio minobacačku posadu o preciznoj lokaciji neprijatelja i dao im koordinate. Bedeme utvrđenja navodno je probio veliki projektil od 240 milimetara, što je takođe izazvalo eksploziju municije ukrajinskih trupa.

2S4 Tulpan je najveći minobacački sistem zaslužan za uništavanje utvrđenja na nekoliko ratišta širom sveta, uključujući Avganistan, Siriju, Izrael, Čečeniju i Ukrajinu. Posmatrači OEBS-a su 2015. godine prvi put primetili 2S4 u Ukrajini. Primetna je neobična ruska praksa da sisteme nazivaju po biljkama (Akacija, Tulipan, Hrizantema, Zumbul)

Ranije u tekućem sukobu, Rusija je koristila svoje gigantske minobacače 2S4 Tulpan 240 mm na čeličanu Azovstal u južnom lučkom gradu Mariupolju. U to vreme, Rusi su bili u stanju da zadaju odlučujući udarac ukrajinskim trupama ispaljivanjem laserski navođenih metaka kako bi udarili po postrojenju.

Ruske trupe i povezana milicija nastavljaju da probijaju odbranu Ukrajine u istočnim i južnim delovima zemlje. Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je nedavno da su Oružane snage Rusije nastavile ofanzivu na južnoj oblasti Donjecke Narodne Republike i u Zaporožju oblasti.

Tulpan je prvi put stekao ozloglašenost nakon što su ruske snage upotrebile minobacački sistem da unište aerodrome Lugansk i Donjeck. U oba slučaja, rusko bombardovanje je dovelo do rušenja aerodromskih terminala, primoravajući ukrajinsku vojsku da napusti mesta koje je mesecima držala.

Sa svoje strane, Ukrajina je takođe dobila značajnu pomoć od Sjedinjenih Država u popravljanju i rukovanju haubicama od 155 mm. Dalje, novo obećani borbeni tenkovi su takođe navodno podigli moral ukrajinskih trupa, a Ukrajina sada traži rakete većeg dometa i borbene avione. Ukrajinski zvaničnici tvrde da je potrebno više smrtonosnog oružja za rušenje ruske odbrane i pokretanje odlučne ofanzive.

Uspešno rušenje ukrajinske odbrane od strane minobacača Tulip dolazi nekoliko dana nakon što je na društvenim mrežama postao viralan video koji pokazuje trenutak kada je ukrajinska artiljerija pogodila samohodni minobacač kalibra 240 mm „Tulip“ dok se na njemu odvijao proces punjenja.

Zašto je ovaj samohodni minobacač najstrašniji na svetu?

Samohodni minobacač „Tulipan“ je jedini minobacač kalibra 240 milimetara na svetu. Prema proizvođaču, konvencionalni projektil ispaljen iz “Lale” može da pogodi metu udaljenu deset kilometara, dok se aktivno-reaktivni projektil može ispaliti i do dvadeset kilometara.

Tulipani imaju relativno ograničen domet i nisku brzinu paljbe od samo jednog metka u minuti, uglavnom zbog tolike veličine minobacača i metaka koje ispaljuju: 130 kilograma za standardnu visokoeksplozivnu municiju i 228 kilograma za raketnu. Nekada je Tulipan takođe mogao da ispaljuje granate ZBV4 opremljene nuklearnim bombama.

Pored toga, 2S4 može da ispaljuje laserski vođeno oružje. Ima granate za probijanje betona u cilju uništavanja bunkera ali i zapaljive projektile Saida za paljenje zgrada. Svaki hitac je toliko moćan da se njegov talas može osetiti kilometrima daleko.

Devet ljudi čini posadu, od kojih petorica prate pozadi u odvojenom oklopnom transporteru, dok se ostala četiri voze na samom samohodnom minobacaču. Prema izveštajima, oklop je debljine 20 mm, što je dovoljno za odbranu od malokalibarskog oružja i gelera.

2S4 Tulpan koristi modifikovanu guseničarsku šasiju raketnog sistema zemlja-vazduh Krug. Pokreće ga prednji V-59 dizel motor koji proizvodi 520 konjskih snaga.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave