NaslovnaNovostiRuski ekspert: Vratite bespilotne letelice Koršun-U kako bi osakatili Ukrajinu

Ruski ekspert: Vratite bespilotne letelice Koršun-U kako bi osakatili Ukrajinu

Očekuje se da će Rusima postati teže da se bore protiv AFU sa pojavom naprednijih zapadnih sistema protivvazdušne odbrane u Kijevu. Ovde na scenu stupaju bespilotne letelice sovjetske ere.

U nedavnom članku objavljenom u lokalnim medijima, ruski stručnjak Sergej Maržecki iznosi argumente za oživljavanje nekih dronova iz sovjetske ere, posebno Tu-300 (varijanta Tu-143), kako bi prevazišao prepreke koje postavlja ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Ekspert se zalaže za korišćenje ovih bespilotnih letelica kao dronova kamikaza. Borbe su trenutno koncentrisane u istočnim i južnim delovima Ukrajine, a oblastima u blizini Dnjepra smo svedoci intenzivnih borbi.

Ruski zvaničnik je nedavno upozorio da bi ukrajinske trupe mogle da iskoriste oštar pad vodostaja reke Dnjepar u narednim danima da pređu sadašnju liniju fronta u Zaporožju.

Mostovi preko ove reke koje je Ukrajina koristila za snabdevanje svojih trupa na levoj obali još nisu uništeni. Region je dobro zaštićen PVO sistemima, što ga čini opasnom zamkom za ruske borbene avione.

korsun u
Koršun-U

Prema vojnom ekspertu Maržeckom, oni se mogu uništiti samo upotrebom taktičkih nuklearnih bombi, koje bi uništile civilno stanovništvo, ili trošenjem znatnih sredstava na Kalibar i druge krstareće rakete potrebne za prodor u sisteme protivvazdušne odbrane neprijatelja.

Štaviše, to bi trebalo da se radi više puta, jer će Ukrajinci nastojati da odmah poprave mostove. Druga ruta bi mogla da bude bacanje velike avio-bombe FAB-500 na prelaz mosta, ali se veruje da ruska letelica neće moći da prodre PVO u regionu.

Sama ideja o vraćanju Tu-300 proizilazi iz sličnog poteza ukrajinske vojske. Početkom decembra 2022. godine, AFU je izvela dalekometni udar na dve ruske vazduhoplovne baze koristeći bespilotnu letelicu iz sovjetske ere Tu-141 Striž istu onu koju su poslali i u Zagreb.

U Konstruktorskom birou Tupoljev, svojevremeno, stvorena je čitava porodica izviđačkih bespilotnih letelica, koja uključuje Tu-141 „Striž“, Tu-143 „Reis“, Tu-243 „Reis-D“. Tu-300 može biti opremljen visokoeksplozivnim i kumulativno-fragmentacionim bombama kao udarnim oružjem.

tupolev tu 143
Tupolev Tu-143

Sergej Maržecki tvrdi da bi, ako bi se avionska bomba FAB-500, koja je nedavno opremljena modulom za planiranje i korekciju, mogla postaviti na suspenziju Tu-300 Koršun, bilo bi moguće poslati jurišne bespilotne letelice sposobne da probiju gustu ojačanu betonsku ploču, spuštajući ih bez ulaska u zonu protivvazdušne odbrane neprijatelja. To bi izazvalo značajnu štetu na linijama snabdevanja neprijatelja.

On dalje tvrdi da ruske trupe mogu da dobiju savršen „borbeni dron“ tako što će Tu-300 Koršun opremiti modernim sistemima upravljanja, raketama vazduh-vazduh za samonavođenje i brzometnim mitraljezom.

IzvorTopcor

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave