NaslovnaNovostiRuski Mi-28NM sa raketom Ataka protiv Leoparda i Abramsa

Ruski Mi-28NM sa raketom Ataka protiv Leoparda i Abramsa

Rusija će reagovati na izveštaje da Ukrajina očekuje isporuku zapadnih tenkova. Challenger 2 i Leopard će doći od evropskih saveznika Kijeva, a Vašington će poslati Abramsa. Logično, Moskva neće mirovati i počela je to da pokazuje, odmah nakon vesti o budućim isporukama Ukrajini.

Unapređeni helikopter Mi-28NM primećen je u Ukrajini 14. januara, nekoliko dana pre donošenja odluke o isporuci tenkova u Kijev. Ova verzija je prvi put korišćena u borbama u Siriji, pre skoro pet godina.

Rusija je očigledno impresionirana helikopterom, sobzirom da je naručila 100 jedinica. Trebalo bi da uđu u službu 2027. godine. Mi-28NM je primećen u Ukrajini sa novom protivtenkovskom vođenom raketom 9M120 pod nadimkom Ataka.

Mi-28NM

„Mi-28NM je najnovija modifikacija Mi-28N. Njegove mogućnosti su proširene, uključujući i manevarsku sposobnost. Helikopter može da koristi oružje visoke preciznosti, sa novim sistemom upravljanja koji uključuju elemente veštačke inteligencije. Mi-28NM može da se koristi u formaciji, brzo stupa u interakciju sa drugim helikopterima, dronovima i letelicama na bojnom polju“, kaže ruski stručnjak Dmitrij Litovkin.

9m120 ataka mi 28nm
9m120 ataka mi 28nm

Kako je naveo, naoružanje helikoptera uključuje i dronove kamikaze. „Mi-28NM ulazi u datu oblast i lansira jednu ili više dronova koje kontroliše helikopter. Kada se otkriju neprijateljski objekti, posada izdaje instrukcije za mete i prati uklanjanje objekata“, kaže stručnjak.

Helikopter može da radi u jednostavnim i složenim vremenskim uslovima i da leti u ručnom i automatskom režimu sa terenskim krugom. Jedna od važnih promena za pilote Mi-28NM je dvostruko upravljanje, kada će u slučaju povrede ili smrti pilota helikopterom moći da upravlja navigator. U Mi-28N takvog sistema nema.

Sistem za sve vremenske uslove

Kompleks omogućava upotrebu naoružanja u bilo koje vreme i u svim vremenskim uslovima, pružajući mogućnost grupne upotrebe helikoptera u borbi, uz raspodelu ciljeva među njima, kao i razmenu informacija o ciljevima između helikoptera i vazdušnih ili kopnena komandna mesta.

Pilot je u potpunosti integrisan u sistem upravljanja helikopterom. On dobija sveobuhvatan uvid u situaciju na bojnom polju zahvaljujući uređajima i sistemima.

Mi-28NM takođe ima novi radar koji pruža kružni pregled [nalazi se u sferičnom oklopu iznad ose glavnog rotora]. Omogućava skeniranje vazdušnog prostora u opsegu od 90 stepeni horizontalno i 44 stepena vertikalno, a otkriva različite ciljeve bez demaskiranja helikoptera. Tako su životi posade manje ugroženi.

Kompleks takođe uključuje visokofrekventni inercijalni navigacioni sistem koji omogućava određivanje lokacije, brzine, kursa i drugih parametara helikoptera; sistem dijagnostike u vozilu i multifunkcionalni indikatori u boji, kao i oprema za interakciju sa bespilotnim letelicama. Sve kontrole opreme u vozilu su integrisane u jedan sistem.

9M120 Ataka

Raketa 9M120 Ataka već je primećena ispod krila ruskog helikoptera Mi-28NM u Ukrajini. Dizajnirana je 80-ih godina prošlog veka. Posebno ga ceni rusko vazduhoplovstvo zbog svog velikog dometa od 25 km.

9m120 ataka
9m120 ataka

Karakteristika 9M120 Ataka je njegovo kombinovano inercijalno, satelitsko i optičko navođenje. Raketa je dizajnirana posebno za vazdušne protivmere protiv teško oklopnih borbenih vozila – tenkova, oklopnih transportera, protivtenkovskih samohodnih topova itd.

Mi-28NM može da ispali dve različite varijante 9M120 Ataka. Prva verzija je dvostepena raketa sa tandem bojevom glavom. Druga verzija je raketa sa projektilom, ali je dizajnirana da se lansira sa kopnenog lansera.

Raketa Ataka je smeštena u plastičnu cev ojačanu staklom koja takođe služi kao njen lanser. Njeno eventualno dejstvo protiv zapadnih tenkova, za koje se očekuje da stignu u Ukrajinu, moglo bi da ubrza proizvodnju projektila. Ove rakete trenutno žele da kupe Alžir, Irak i Uganda.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave