NaslovnaNovostiRusija unapređuje odbrambene sisteme Pancir-S kako bi laše obarali HIMARS rakete

Rusija unapređuje odbrambene sisteme Pancir-S kako bi laše obarali HIMARS rakete

Čini se da je Rusija unapredila svoje sisteme protivvazdušne odbrane Pancir-S1 kako bi se suprotstavila raketama HIMARS koje su isporučile SAD.

U video snimku koje je objavilo Ministarstvo odbrane, komandant ruskog raketnog bacača tvrdi da su raketni sistemi zemlja-vazduh Pancir-S1 nadograđeni i da su dobili novi softver za „najefikasnije presretanje raketa HIMARS“.

Vest je preneo državni medij TASS 25. januara. Komandant sa pozivnim znakom „Baron“ iz ruskog Zapadnog vojnog okruga rekao je da su postigli ciljeve zaštite vojnih lokacija i civilne infrastrukture.

Karakterističan aspekt PVO sistema Pancir-S1 je njegova sposobnost da gađa različite vazdušne ciljeve sa pogledom od 360 stepeni, uključujući dronove, helikoptere, MLRS i avione, dodao je ruski komandant.

Ruski sistem protivvazdušne odbrane korišćen je u Ukrajini za presretanje niza pretnji, uključujući Točka-U [balističke rakete] i bespilotne letelice Bayraktar.

„HIMARS je meta na visini i ima svoju balistiku. Zbog velike brzine, potrebno je brzo reagovati da bi se donela odluka. Ova [pancirova] vozila su unapređena da bi gađala ovu metu“, objasnio je on.

U decembru 2022. objavljeno je da je rusko osoblje protivvazdušne odbrane nabavilo novi softver za otkrivanje i obaranje projektila HIMARS sa višestrukim lansiranjem raketnih sistema (MLRS).

U to vreme, ruski stručnjaci za odbranu tvrdili su da se rakete HIMARS mogu gađati sa skoro savršenom preciznošću uvođenjem novog softvera.

Moskva je pre nekoliko dana viđena kako postavlja PVO sisteme Pancir na krovove nekih odbrambenih i administrativnih zgrada u prestonici. Taj potez je podrazumevao da se Kijev sprema da napadne rusku prestonicu.

Ipak, raketni sistem zemlja-vazduh Pancir može da otkrije kako relativno male ciljeve, poput dronova 30x30cm, koje neprijatelj često koristi za izviđačke i kamikaze misije, tako i velike pokretne pretnje na nebu, poput krstarećih i balističkih projektila, helikoptera. , avione ili sovjetske i zapadne MLRS projektile.

Pancir je takođe opremljen termovizirom. Dakle, protivavionski nišandžije mogu utvrditi i da li su eksplozivi sa udarnim komponentama pričvršćeni za plastičnu oblogu ovih letećih objekata.

Pancir može da otkrije i prati desetine ciljeva. Naoružan je sa dva koaksijalna protivavionska topa sa maksimalnom brzinom vatre od 5.000 metaka u minuti i 12 raketa zemlja-vazduh.

Snimak obaranja AGM-88 HARM

Vladimir Putin, opisao je ruske sisteme protivvazdušne odbrane kao neke od „najboljih na svetu“. Putin je ocenio sisteme protivvazdušne odbrane zemlje tokom sastanka sa Vjačeslavom Gladkovim, guvernerom Belgorodske oblasti.

„Svašta može da se desi, ali generalno, sistem funkcioniše kako treba. Praktične borbene performanse su pokazale da je ruski sistem protivvazdušne odbrane jedan od najboljih na svetu“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je primetio da je proizvodnja raketa za PVO u Rusiji uporediva sa svetskim obimima i pohvalio ruske PVO sisteme kao moderne i pouzdane.

„Već sam rekao da Sjedinjene Države proizvode rakete za sisteme Patriot, dok mi proizvodimo tri puta više takvih raketa.“, naveo je on.

PrekoTASS
IzvorTASS

1 KOMENTAR

  1. Postojevi panciri obaraju rakete himaris , to su novi pamciri sm napravljeni jos prije 3 godine , unapredjeni radar , rakete obaraju na faljini od 45 km, pancir sa samo raketama 32 kom. I pancir samp namjenjen za dronove kamikaze kratkog dometa , qvadikoptere, I druge dronove sa 64 rakete

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave