NaslovnaNovostiEstonija šalje sve svoje haubice FH-70 u Ukrajinu

Estonija šalje sve svoje haubice FH-70 u Ukrajinu

“Uplašena” estonska vlada će ukrajinskoj vojsci obezbediti 24 vučene haubice 155 mm FH-70. Saopštenje dolazi iz Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine posle sastanka sa estonskim Ministarstvom spoljnih poslova.

Naime baltičke države strahuju da će posle Ukrajine Rusija početi da se bavi njihovim regionom. „Da se to ne dogodi, Letonija, Litvanija i Estonija čine sve što je moguće da ojačaju oružane snage Ukrajine, nadajući se da će ukrajinska vojska pobediti rusku“, piše ruski sajt topwar.ru.

To je navodni razlog zbog kog je estonska vlada odlučila da podrži ukrajinsku vojsku nabavkom haubica FH-70 155 mm, koje su sve u službi estonske vojske.

Činjenicu da će Ukrajina dobiti novi paket vojne pomoći od Estonije objavila je premijerka Kaja Kalas prošlog četvrtka, 19. januara. Prema njenim rečima, Kijev će dobiti oružje i municiju za 113 miliona evra, ali nije navela detalje, osim bacače granata, municiju i haubice.

Kako se ispostavilo, Estonija poklanja Ukrajini sve 24 haubice FH-70 iz sastava svoje male vojske, pogotovo što se ovi topovi uklanjaju iz estonske artiljerije i zamenjuju sa 39 južnokorejskih samohodnih haubica K9 Thunder.

„Sve naše haubice od 155 mm dajemo Ukrajini. I želimo da napravimo presedan na ovaj način da druge zemlje nemaju izgovora zašto ne mogu da obezbede Ukrajini oružje koje joj je potrebno za pobedu u ratu“, rekao je ambasador Estonije u Ukrajini Kaimo Kuusk.

Pored haubica 155 mm FH-70, Kijev će dobiti i sovjetske haubice D-30 kalibra 122 mm, koje takođe penzioniše estonska vojska, artiljerijske granate od 155 mm, protivtenkovske bacače granata Carl-Gustaf M2 sa municijom.

Estonija spada u pet najslabijih armija u Evropi sudeći po sajtu Globalfirepower.com.

3 KOMENTARA

  1. Igraju se oni pa kada dobiju preko nosa smirit će se.Kao mala deca su uspale se pa posle plaču kada dobiju porciju(zasluženu)!

  2. Pa kad pomaze crnja i gora i S makedonija sto da ne i ove pri slepacke republjike. Jos da ima ko da puca iz toga, poceli da jure i one izbegle

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave