NaslovnaNovostiNATO dron RQ-4B Global Hawk ponovo oko Krima; Ruska javnost zahteva obaranje

NATO dron RQ-4B Global Hawk ponovo oko Krima; Ruska javnost zahteva obaranje

Američka bespilotna letelica RQ-4B Global Hawk (repni broj 10-2045) je navodno primećena u Crnom moru, južno od Krima, kako špijunira, potvrđeni su podaci sa web stranice za praćenje letova uživo.

Ruski posmatrači dugo su tvrdili da se izviđački dron često koristi za prikupljanje podataka i obeležava mete ukrajinskim bespilotnim letelicama na Krimu, koji je Rusija pripojila 2014. izglasala spajanje na referendumu iste godine.

Razlog za zabrinutost ruske javnosti je taj što američki operateri drona imaju za cilj da prouče ruske procese protivvazdušne odbrane, uključujući vreme reakcije, frekvencije radara i njihovu lokaciju uz pomoć bespilotne letelice.

Iako su tačni brojevi i sastav nepoznati, Krim je snažno branjen ruskim sistemima zemlja-vazduh dugog dometa poput S-400 i verovatno S-300VM.

S-300VM može da pogađa ciljeve uključujući balističke rakete kratkog i srednjeg dometa, krstareće rakete, avione sa fiksnim krilima, lutajuće ECM platforme i precizno navođenu municiju. U Siriju je prebačen 2016. godine u jeku rata u Donbasu i sirijskog građanskog rata.

Ruska „raketna kiša“ u oktobru prošle godine koja je pogodila ukrajinsku „energetsku infrastrukturu i lokacije za komandovanje i kontrolu“ trebalo je da sruši same zemaljske prijemne stanice američkih i NATO izviđačkih aviona.

Pored Global Hawk-a, drugi avioni SAD i NATO-a koriste oko Crnog mora su E-8 Joint Surveillance Target Attack Radar System (Joint STARS), E-3 Airborne Varning Control System (AVACS), RC-135 Rivet i EC-135.

Zanimljivo, ruski Suhoj Su-27 je početkom oktobra prošle godine ispalio, kako je opisano, „slučajno“ ili „pogrešno“ ispaljivanje rakete izvan vizuelnog dometa na britanski avion RC-135V Rivet.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave