NaslovnaNovostiBRIKS prkosi NATO-u! Počinju vojne vežbe Južne Afrike, Rusije i Kine na...

BRIKS prkosi NATO-u! Počinju vojne vežbe Južne Afrike, Rusije i Kine na godišnjicu SVO

Južna Afrika je 19. januara potvrdila planove za sprovođenje zajedničkih pomorskih vežbi sa ruskom i kineskom mornaricom kod svoje istočne obale sledećeg meseca, oko prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Vežbe će se više fokusirati na jačanje odnosa između Rusije i Kine sa Južnom Afrikom, vodećim glasom na afričkom kontinentu i jednom od nekoliko afričkih zemalja koje su bile uzdržane na glasanju u Ujedinjenim nacijama prošle godine, usled ruske specijalne vojne operacije.

Multinacionalna pomorska vojna vežba, nazvana “Operacija Mosi”, što znači dim na jeziku Tsvani – jednom od 11 zvaničnih jezika u Južnoj Africi – biće održana od 17. do 27. februara, kod istočne obale Južne Afrike u blizini gradova Durbana i Ričards zaliva.

Naime, najava pomorskih vežbi usledila je uoči posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Južnoj Africi kako bi održao razgovore sa svojim kolegom Naledijem Pandorom.

Odnosi Južne Afrike sa Rusijom sežu do ere Hladnog rata kada je Sovjetski Savez podržao sada vladajuću stranku Afričkog nacionalnog kongresa ANC u njenoj borbi protiv režima aparthejda koji je sprovodio represiju protiv crnačke većine u zemlji. Za to vreme, nekoliko ANC kadrova je obrazovano i obučeno u Sovjetskom Savezu.

Aparthejd je okončan 1994. godine kada je ANC pobedio na prvim demokratskim izborima u Južnoj Africi, a Nelson Mandela je postao predsednik.

ruski predsednik vladimir putin desno i predsednik kine si dinping.jpg copy
Ruski predsednik Vladimir Putin, desno, i predsednik Kine Si Đinping, levo. Foto: USA-EFE / Aleksej Drožinjin

Slično JAR-u popriličan broj afričkih zemalja, koje su bile uzdržane tokom rezolucije Generalne skupštine UN da osude rusku invaziju, podržao je Sovjetski Savez tokom njihovih borbi za nezavisnost. Zemlje o kojima govorimo su Alžir, Angola, Gvineja, Madagaskar, Mozambik (na čijoj zastavi je kalašnjikov), Namibija i Zimbabve.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, Rusija upada u težak period i uglavnom se povlači iz Afrike. Međutim, od 2007. godine, afrički kontinent je bio prioritet spoljne politike Rusije, a Moskva je uspostavila nove veze i osvežila svoje saveze formirane tokom Hladnog rata.

Veruje se da je i Kina podržavala afričke pokrete za nezavisnost, pružajući moralnu podršku, oružje i vojnu obuku. Ideologija Komunističke partije Kine (KPK), doduše u nešto manjem obimu nego Sovjetskog Saveze, uticala je na mnoge afričke zemlje.

Takođe, Kina je mnogo više uložila na kontinent nego Rusija, a njen uticaj u regionu može se objasniti kroz masivne infrastrukturne projekte, finansiranje projekata i ulaganja u ekstraktivne industrije.

Južna Afrika je članica BRIKS bloka zajedno sa Brazilom, Rusijom, Indijom i Kinom. Nedavno je Južna Afrika preuzela predsedavanje blokom.

PrekoTwitter
IzvorDW

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave