NaslovnaIstorijaNajpoznatije katastrofalne bitke u istoriji

Najpoznatije katastrofalne bitke u istoriji [Top 10]

Učiteljica života i njeni ponavljači

10. Istočni front i severnokavkaska operacija

Najdrastičniji primer lošeg poznavaoca (i tumača) istorije, imamo u Adolfu Hitleru. Uz sve što su mu govorili generali, školovan vojni vrh, pa i političari, on je ipak krenuo na Rusiju. Šta se stvarno dogodilo na Istočnom frontu, govore (delimično) same brojke: od ukupnih gubitaka nemačke armade 74% je bilo protiv SSSSR, triput više nego protiv svih ostalih 25 zemalja zajedno. Na 16 poginulih nemačkih vojnika na Istočnom frontu, dolazio je jedan s nekog drugog ratišta. Samo u Kurskoj bici  bilo je angažovano 50 nemačkih divizija, dvaput više nego na Zapadnom frontu tokom cele 1943. godine. Samo u Staljingradu Nemci su izgubili sedam puta više vojnika nego u Africi tokom celog rata. Protiv sovjetskih trupa bilo je angažovano 80% aktivne vojske, 68% artiljerije, 64% tenkova i 48% aviona Luftvafe. 

severni kavkaz
severni kavkaz

Među svim tim nebrojanim operacijama na Istočnom frontu, najveći Hitlerov promašaj bila je Severnokavkaska operacija. Logično je pretpostaviti da je Hitler razumno krenuo na Kavkaz i Zakavkazje  (Baku i Grozni)  uzimajući u obzir to da je ta oblast bila glavni izvor pogonskog goriva..ali: iza nje je stajala megalomanska ambicija da na taj način otvori put ka Turskoj i uvuče je u rat, pa da krene i dalje, ka Indiji. Za uspešno probijanje na Severni Kavkaz i zahvat Staljingrada nemačka komanda (OKV) podelila je grupu armija ”Jug” na dve samostalne grupe ”A” i ”B”. Grupi armija ”A” (komandovao je general-feldmaršal List) osnovni zadatak je bio nastupanje po pravcu Severni Kavkaz. Grupa armija ”B” (glavnokomandujući generalpukovnik M.Vejhs) bila je dužna da je pokriva sa severa i da zauzme Staljingrad! Po ovoj tvrdnji bitka za Staljingrad bila je flangirana, prateća bitka! 

Severnokavkaska strateška odbrambena operacija trajala je od 25. jula do 31. decembra 1942. godine. Pod pritiskom nadmoćnih snaga protivnika sovjetske trupe bile su prinuđene da napuste reone Severnog Kavkaza i povuku se na prilaze Glavnog Kavkaza i reke Terek. U novembru-decembru 1942. neprijatelj je zaustavljen. Zamisao nemačke komande nije uspela. Naravno, ”lako” je sada pobornicima ublažavanja nemačkih poraza i relativizacije istorije da se pravdaju praktično nepremostivom preprekom – Kavkazom. Međutim, ostaje notorna činjenica – ni jedna prepreka nije nepremostiva ako je neko ne brani. Treba se malo vratiti u istoriju i videti da Rusima Kavkaz nije bio prepreka kada su stigli tamo gde su naumili.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave