NaslovnaNovostiAdministrator osuđen za davanje američke vazduhoplovne tehnologije Univerzitetu u Pekingu

Administrator osuđen za davanje američke vazduhoplovne tehnologije Univerzitetu u Pekingu

Tridesetpetogodišnji bivši administrator programa za neprofitnu kompaniju za istraživanje svemira izjasnio se krivim po optužbi da je nezakonito usmeravao plaćanja za tehnologiju vojnog vazduhoplovstva koju je potom izvezao na univerzitet sa sedištem u Kini.

Od 2016. do 2020., Jonathan Yet Wing Soong je radio kao programski administrator za Univerzitetsko udruženje za istraživanje svemira USRA, neprofitnu korporaciju koja se fokusira na svemirsku nauku i tehnologiju, navodi se u saopštenju federalnog tužioca.

On je u utorak na saveznom sudu priznao krivicu za kršenje Međunarodnog zakona o vanrednim ekonomskim ovlašćenjima.

Predstavnik Univerziteta Beihang, sa sedištem u Pekingu, Kina, kontaktirao je Soonga 1. maja 2017, tražeći aranžman kojim bi univerzitet mogao da kupi CIFER softver, alat koji omogućava korisniku da razvije dinamički model aviona na osnovu podataka o kolektivnim testovima leta, prema saopštenju.

Softver CIFER podleže propisima o izvoznoj administraciji, a Univerzitet Beihang je bio na listi entiteta za koje je bilo potrebno licenciranje da bi prihvatio izvoz. Ti koraci nikada nisu preduzeti. Soongov posao je, delimično, bio da nadgleda takve preglede licenci za svaki takav izvoz.

Američki zvaničnici osuđuju kinesku vladu za vojnu špijunažu i napore da se prisvoji tajna ili zaštićena tehnologija decenijama.

Soong je u julu 2018. dogovorio da se šifre CIFER softvera podele sa Univerzitetom Beihang, prihvatajući plaćanje kodova od Beijing Rainbova, navodi se u saopštenju.

Ročište za izricanje presude zakazano je za 28. april. Preti mu maksimalna kazna od 20 godina zatvora i novčana kazna od milion dolara.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave