NaslovnaNovostiIranci pokušavaju da obore " stelt lovca F-35" na najnovijim vežbama u...

Iranci pokušavaju da obore ” stelt lovca F-35″ na najnovijim vežbama u Persijskom zalivu

Iran je objavio da je započeo nove vežbe u Persijskom zalivu koristeći lokalno proizvedene krstareće rakete, dronove i drugo oružje. Ovo je druga iranska vojna vežba poslednjih nedelja.

Najnovije vežbe su deo napora Irana da demonstrira svoje lokalno proizvedeno oružje i ukupnu vojnu snagu protiv protivnika. Iran je još jednom ponovio da je njegovo oružje proizvedeno u zemlji, naglašavajući svoje insistiranje da se ne oslanja na vojnu podršku drugih zemalja, piše The Jerusalem Post.

Zašto sve više evropskih zemalja kupuje F-35?
F-35

Iranski mediji navode da je mornarica izvela niz napada koristeći rakete i brodove na moru, uključujući „polaganje odbrambenih mina u okviru istovremenog ispaljivanja i upotrebe morskih krstarećih projektila iz dva različita geografska područja za postizanje određenog cilja“.

U izveštaju se takođe navodi da su iranske bespilotne letelice korišćene za gađanje određene mete bez navođenja više informacija. Slika koja se pojavila na Tviteru 18. januara izazvala je široko interesovanje korisnika društvenih medija i vojnih posmatrača.

Na fotografiji se vidi mala bespilotna letelica kako leti iznad područja gde su se odvijale vežbe. Intrigantno je da je dron izgledao kao avion F-35, a verovalo se da je dron meta.

Prema nekim Tviter nalozima koji prate iransku vojsku, ovaj navodni dron je takođe korišćen u prethodnim vojnim vežbama. Na Tviter nalogu koji nosi naziv „Odbrana Irana“ navodi se da je bespilotna letelica-meta ranije korišćena za vežbanje gađanja u vežbama IRGC-a Basij.

Prema nekim tvrdnjama, izvori u Iranu su potvrdili da je izgledalo da je dron napravljen u dizajnu koji podseća na lovac F-35 i da je korišćen za jačanje borbe Irana protiv izraelskih i američkih lovaca. Ovo je interesantno s obzirom da su tenzije u regionu u poslednje vreme nastavile da rastu.

Izraelski lovci F-35 su navodno više puta prodirali u iranski vazdušni prostor, prema izveštaju saudijske novinske kuće Elaf u avgustu 2022, što bi značilo da je stelt avion uspeo da izbegne iransku protivvazdušnu odbranu.

Nasuprot tome, ruski državni medij TASS izvestio je da su američki lovci F-35 uspešno primećeni i praćeni u blizini iranskih granica tokom eskalacije tenzija početkom 2020. Iran je kupio radar ruske proizvodnje Rezonans-NE da bi identifikovao i pratiti stelt avione i hipersonične ciljeve.

bavar 373
bavar 373

Pored toga, Iran ulaže milione dolara u postavljanje sistema protivvazdušne odbrane Bavar-373 u Siriji, koji je lokalni ekvivalent S-400. Prema izveštajima, F-35 stelt lovci se mogu pratiti i gađati pomoću rakete Saiiad-4B sa platformom Bavar-373 AD. Procenjeni domet ove rakete je između 250 i 300 kilometara.

PrekoElaph
IzvorJPost

6 KOMENTARA

  1. Odličan test za raketaše,manjih gabarita od aviona,što predstavlja pravu sliku lovca F35 na radaru .!Još pametnija stvar je to što je napravljen od kartona ,još manja refleksija ,odlično rešenje Iranskih stručnjaka ,svaka čast.

  2. Ха, ха, тим теже да се уништи, ако је од картона! Говно другосрбијанско!

  3. Ха, ха, тим теже да се уништи, ако је од картона! Говно деугосрбијанско!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave