NaslovnaNovostiVideo: Najnoviji korejski lovac KF-21 dostiže 40.000 stopa i ubrzava na 1...

Video: Najnoviji korejski lovac KF-21 dostiže 40.000 stopa i ubrzava na 1 mah

Nacionalni borbeni avion Južne Koreje KF-21 Boramae uspešno je završio svoj prvi nadzvučni let. Supersonični let se dogodio otprilike 6 meseci nakon prvog leta.

Južnokorejski borbeni avion KF-21 prvi put leti supersoničnom brzinom. Dostignuće je svrstalo Južnu Koreju u grupu samo nekoliko zemalja koje razvijaju i raspolažu nadzvučnim borbenim avionima sa nacionalnim resursima.

KF-21 je u stanju da dostigne nadzvučnu brzinu bez naknadnog sagorevanja zahvaljujući svojoj funkciji superkrstarenja. Zahvaljujući funkciji “supercruise”, borbeni avioni mogu da dostignu nadzvučne brzine uz nisku potrošnju goriva.

Prema izjavi Administracije programa za nabavku odbrane [DAPA]. Prvi prototip borbenog aviona KF-21 Boramae poleteo je u utorak na svoj prvi nadzvučni probni let iz baze vazduhoplovnih snaga Sačeon, južnokorejske provincije Gjeongsang. Tokom leta, koji je trajao oko 1 sat, KF-21 je premašio brzinu od 1 maha na 40.000 stopa i dostigao nadzvučnu brzinu.

Ističući važnost postizanja supersoničnih sposobnosti u razvoju KF-21, DAPA je rekla: „Kada letelica premaši brzinu zvuka, u avionu se javljaju udarni talasi usled trenja vazduha i drugih pratećih događaja. Neravnomerno strujanje vazduha oko aviona ima značajan negativan uticaj na strukturnu čvrstoću aviona. KF-21 je uspeo da ostane na vrhuncu zadatka.

Južna Koreja će do 2026. godine izvesti oko 2.200 probnih letova šest prototipova lovaca KF-21. Do sada, uspešno su izvedeni probni letovi KF-21 prototipova 1, 2 i 3. KF-21 Boramae je svoj prvi let izveo u julu 2022.

KF-21

Program KF-21, nazvan KF-X, poznat je kao najveći odbrambeni projekat koji je ikad preduzela južnokorejska vlada. 7,1 milijardi dolara izdvojeno je za troškove razvoja KF-21 Boramae 4,5 generacije, za koji se Indonezija takođe obavezala da će doprineti sa 20 odsto. KF-21 je gospodin Dragi Ivić detaljno obradio u članku “Pritajeni tigar, skriveni zmaj”.

3 KOMENTARA

  1. I Jugoslovensko Rumunski orao krajem sedamdesetih je svemirski brod za ove Koreancke koje pumpaju Amet KF16 Sami inicijali govore Korejski F16 Americka losa kopija nedaju ameri orginale po svijetu saveznicima Naravno ni Rusi to ne dozvoljavaju

  2. Dobro dostignuće, s obzirom da je MIG25 koji je proizveden pre 40 i kusur godina leti 3 Maha, a MIG31 koji je isto proizvodi već više od 40 godina dostiže visine od 70000 i kusur stopa.

    • Сваки покушај поређења са руским авионима је поразан. Њихове летелице су категорија за себе!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave