NaslovnaNovostiGeneral britanske vojske: Uslediće privremeno slabljenje naših trupa

General britanske vojske: Uslediće privremeno slabljenje naših trupa

Isporuka tenkova Challenger 2 Ukrajini dovešće do privremenog slabljenja britanske vojske. Ovo je izjavio general ser Patrik Sanders, načelnik štaba britanske vojske tokom intervjua sa novinarom Tajmsa.

General Sanders je rekao da nema razloga za brigu. Slabljenje borbene sposobnosti britanske vojske biće privremeno dok se ne obnove zalihe tenkova isporučenih Ukrajini. Britanija će isporučiti 10-14 tenkova Challenger 2 prema različitim izvorima. Tenkove ćemo uzeti iz inventara britanske vojske.

leopard2 challenger2
Nemački leopard 2 i britanski challenger 2

Intervju britanskog generala dolazi usred podeljenog javnog mnjenja Zapada oko isporuke oružja Ukrajini. Jedan deo javnog mnjenja naginje ka snabdevanju Ukrajine oružjem, čime navodno Ukrajina “štiti zapad od ruske invazije”. Drugi deo je suprotan: snabdevanje Ukrajine oružjem slabi borbenu sposobnost armija zemalja snabdevača i doprinosi stradanju ukrajinaca.

Britanski general je izjavio da dolazi do „rupe u arsenalu britanskih trupa“. Tenkovi za Ukrajinu će dovesti do poteškoća, a poteškoće su vezane za ispunjavanje obaveza Britanije kao partnera u NATO-a. Neki stručnjaci komentarišu da je ova generalova izjava uglavnom bazirana na poteškoće u izvođenju zajedničkih vežbi sa NATO.

Nemački tenkovi Leopard

Isporuka prvih zapadnih tenkova Ukrajini izazvala je određene analize stručnjaka iz te oblasti. Najmanje 100 zapadnih tenkova biće potrebno Ukrajini za kontraofanzivu, piše Institut za strateške studije [London]. Ovaj izveštaj citira druga britanska publikacija – The Guardian.

Leopard 2 i Abrams M1A2

Nemačka je zemlja koja se najčešće vezuje za mogućnost isporuke tenkova Leopard 2 Ukrajini. U ovom trenutku, neke evropske zemlje, uključujući Poljsku i zemlje iz skandinavskog regiona, vrše politički pritisak na Berlin da dozvoli prebacivanje Leoparda 2 Ukrajini. Međutim, savezna vlada kaže da trenutno nema planova da se dozvoli da nemački tenkovi Leopard 2 završe na liniji fronta.

Španija se prva ponudila

Za sada navodno nema pritiska na Francusku i SAD da pošalju tenk Leclerc i Abrams 1 u Ukrajinu. Nemačka je takođe izjavila da neće da bude sama u slanju tenkova u ratnu zonu. Međutim, odluka Londona mogla bi da preokrene vagu i izvrši dodatni pritisak na Berlin. Javnost će jasniji odgovor dobiti posle 20. januara, kada će biti završen sastanak NATO-a u bazi Ramštajn u Nemačkoj.

Španija se prva ponudla da Ukrajini isporuči tenkove Leopard. Tada su ukrajinci odbili da prime uskladištene tenkove usled njihovog očajnog tehničkog stanja, koje ni sa izdvojenim sredstvima iz evropskih fondova nije dalo garanciju da će tenkovi biti operativni.

Zašto SAD ne šalju svoje tenkove?

Danas neki postavljaju pitanje da li razlog koji su izneli Španija i Ukrajina nije služio za javnost, već da je pravi razlog odbijanje Berlina da dozvoli transfer španskih tenkova?

M1A2 Abrams MBT
M1A2 Abrams MBT

Mi se pitamo da li pritisak SAD na zemlje saveznike da isporuče sopstvene zastarele tenkove pokušaj da se izbegne slanje Abramsa iz sopstvenih rezervi?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave