NaslovnaNovostiMesečno Rusija proizvodi više projektila nego SAD

Mesečno Rusija proizvodi više projektila nego SAD

Od 24. februara 2022. do danas postavlja se pitanje da li dve zaraćene strane imaju dovoljno municije. Ukrajina dobija snabdevanje od svojih zapadnih partnera. Rusija se u velikoj meri oslanja na sopstvenu proizvodnju. Moskva proizvodi sve svoje artiljerijske granate.

Rusiju proganjaju najstrože sankcije u bilateralnim odnosima Moskva-Zapad. Pristup ruske proizvodnje zapadnim tehnologijama i komponentama postepeno je prekinut. Najviše se osetio nedostatak čipova i integrisanih kola i sklopova. Vojni budžet je u potpunosti usmeren na rat u Ukrajini. Novi razvoj je skoro stao.

ukrajina dobija 155mm m982 vođene granate pbk bojeva glava 23 70 km domet
155mm m982 vođene granate pbk bojeva glava 23 70 km domet

Međutim, Rusija ne pokazuje znake da je ostala bez municije. Nastavlja da ispaljuje rakete, i nastavlja da drži artiljerijske položaje. Sve ovo još jednom postavlja u prvi plan pitanje: da li Zapad zna kolike su zalihe ruskih oružanih snaga i da li Zapad poznaje razmere ruske vojne proizvodnje?

Neimenovani izvor rekao je za RIA Novosti da Rusiji nikada neće nedostajati municije. Zemlja proizvodi više artiljerijskih granata velikog kalibra. „U ruskoj vojsci ne nedostaje projektila i to se ne očekuje, uključujući i raspoloživu municiju. Ruski mesečni obim proizvodnje čitave palete projektila velikog kalibra višestruko premašuje isti pokazatelj za proizvodnju projektila 155 mm u SAD“, rekao je sagovornik agencije.

Iako se ime izvora ne saopštava i takve tvrdnje je teško dokazati, Moskva daje slične signale. Kalašnjikov je, na primer, 2022. povećao proizvodnju za 40 odsto. Ovo je 20-godišnji rekord, saopštio je ruski konglomerat. Kalašnjikov proizvodi ne samo malokalibarsko oružje već i municiju.

SAD takođe primećuju da uprkos sankcijama Rusija nastavlja da proizvodi municiju i rakete. Njujork tajms piše da Rusija može da proizvodi krstareće rakete uprkos sankcijama. Pentagon takođe daje izveštaj iz 2022. godine. Američko vojno ministarstvo je primetilo da su ruske oružane snage 2022. ispalile hiljade krstarećih raketa i projektila dugog dometa na Ukrajinu. Pentagon do danas ne može da odgovori koliko naoružanja ruska vojska ima u svom arsenalu.

oruzjeonline.com podseća da je sredinom oktobra 2022. podnet izveštaj američkom Kongresu. U njemu se navodi da zapadni radari trenutno nisu u stanju da prate ruske hipersonične rakete. SAD i zapadne zemlje rade u tom pravcu, paniraju da presretnu rusku hipersoničnu raketu u kasnoj fazi leta.

Groblje granta / Bez komentara, Euronews

Signali da se Rusija sprema za mnogo duži rat u Ukrajini stigli su u septembru prošle godine. Još tada je ruski predsednik Putin izdao naredbu o povećanju vojne proizvodnje. Naredba o proširenju proizvodnje je usledila i u decembru mesecu.

Po svemu sudeći, uprkos sankcijama, ruska industrija naoružanja nastavlja sama da proizvodi dovoljno za sukob u Ukrajini. Koliko će ovo trajati u ovoj fazi niko ne zna. Imajući u vidu norma-čas prosečnog ruskog i zapadnog radnika, čini se da se ruska proizvodnja, teško može zaustaviti, a zapadna Zapadu isplatiti.

IzvorIZ.ru

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave