NaslovnaNovostiBern obustavio isporuku sistema zemlja-vazduh Kijevu

Bern obustavio isporuku sistema zemlja-vazduh Kijevu

Ukrajina od sada neće dobiti Aspide sisteme zemlja-vazduh iz Španije. Švajcarska je, kao deo koprodukcije sistema, stavila veto Španiji i zabranila isporuku Aspida. Bern, dom federalne vlade i parlamenta, vraća se na kurs neutralnosti po čemu je i bio čuven.

Italija je glavni proizvođač Aspide sistema. Spada Aspide je verzija raketnog sistema zemlja-vazduh poznatog i kao Skyguard Aspide. U razvoju ovog sistema aktivno je učestvovala švajcarska kompanija Oerlikon Contraves. Kopnena i pomorska verzija koriste raketni sistem zemlja-vazduh Spada Aspide.

Prema pisanju švajcarskih medija, Bern smatra isporuku Aspida Kijevu „neprikladnim post-pakom“. Tako se Švajcarska prvi put od 24. februara 2022. godine, kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, vraća na kurs relativne neutralnosti u pogledu snabdevanja sistemima naoružanja. Bern se fokusirao na pružanje humanitarne pomoći tokom rata u Ukrajini i snabdevanje agregatima ukrajinskom stanovništvu.

Od kraja rata, Ukrajina je više puta krivila Švajcarsku za njenu relativnu neutralnost u situaciji. Sa svoje strane, Bern je potpuno ćutao skoro godinu dana i ne odgovara na optužbe Kijeva.

Aspide sistemi imaju četiri varijante, a svi oni koriste sisteme za kontrolu vatre švajcarske kompanije. Španija je planirala da isporuči Aspide 2000. Ovo je poboljšana verzija osnovnog Aspide Mk.1 sistema zemlja-vazduh. Madrid je krajem prošle godine objavio svoje namere da isporuči Aspide 2000 Ukrajini. U oktobru je čak deo ukrajinskih oružanih snaga završio obuku.

Aspide 2000 ima domet od 25 km i nosi bojevu glavu od 35 kg. Brzina projektila lansiranog iz sistema zemlja-vazduh dostiže maksimalnu brzinu od 4 maha. Raketa ima raspon krila od 80 cm. Aspide se razvija i proizvodi od sredine 1970-ih i stalno se nadograđuje i modernizuje do danas.

Aspire operateri u različitim verzijama su 19 zemalja širom sveta, među njima se ističe ime Kina, koja je osnovnu verziju kupila sredinom 80-ih od Italije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave