NaslovnaNovostiPoverljivo: Uništavanje bio-hemijskog ratnog materijala u Ukrajini i na Bliskom Istoku

Poverljivo: Uništavanje bio-hemijskog ratnog materijala u Ukrajini i na Bliskom Istoku

Osetljivu temu biološkog i hemijskog oružja, veliki deo međunarodnih medija ponovo prećutkuje. Tema ostaje kontroverzna uprkos nekim zvaničnim dokumentima. Uprkos nekim ugovorima Pentagona sa Ukrajinom i Bliskim istokom. Pentagonov ugovor je u oštroj suprotnosti sa nekim tvrdnjama koje dolaze iz SAD poslednjih meseci.

Ugovor je potpisan 15. avgusta 2022 godine. Centar za inženjering i održavanje vojske SAD [USAEMC], potpisao je ugovor sa pet kompanija u vrednosti od 500 miliona dolara. USAEMC je jedinica Pentagona. Prema uslovima ugovora, kompanije izvođači će morati da preduzmu mere za uništavanje „bioloških i hemijskih ratnih materijala“ i „osiromašenog uranijuma“ u „objekatima koji se nalaze van Sjedinjenih Država“.

Lokacije koje se nalaze izvan SAD opisane u sporazumu su: Avganistan, Irak, Japan, Jordan, Kuvajt, Liban, Poljska, Južna Koreja i Ukrajina. Američke kompanije koje će se baviti uništavanjem bioloških i hemijskih ratnih materijala i koje će ispuniti ugovor do 2028. godine su: Reliant Global LLC, Global Environmental & Munition Services LLC, Janus Global Operations LLC, Tetra TECH EC, Inc. i AECOM Technical Services, Inc.

Šta piše u ugovorima?

Iako postoji klasifikacija bioloških i hemijskih ratnih materijala, u ugovoru se ne pominju njihova vrsta i poreklo. Rečeno je da će izvođači za ugovor vredan 500 miliona dolara pružiti usluge odgovora na vojnu municiju, uključujući opasnu municiju i eksploziv, potencijalno eksplozivne materijale, hemijske ratne agense i biološke agense dizajnirane za upotrebu u ratu.

Međutim dokumenti jasno govore da timovi koji će se baviti fizičkim izvođenjem aktivnosti moraju biti opremljeni balističkom, nuklearnom, biološkom ili hemijskom zaštitnom opremom.

Takođe, prema tekstu ugovora, treba da se obavljaju usluge sanacije životne sredine, uglavnom opasnog, toksičnog i radioaktivnog otpada, uključujući biološki otpad.

Tvrdnje koje više nemaju vrednost

Taj avgustovski ugovor je u oštroj suprotnosti sa nekim tvrdnjama poslednjih meseci. Na primer, da u Ukrajini ne postoje takve laboratorije za takvo oružje. Ili da SAD ne finansiraju takve laboratorije.

Kasnije je zvaničnik američke vlade delimično odbacio ove tvrdnje. Viktorija Nuland, pomoćnica državnog sekretara za politička pitanja: „Ukrajina ima kapacitete za biološka istraživanja“, rekla je ona. Takođe je zabrinuta da bi ih Rusija mogla zapleniti. Sada, međutim, sa objavljivanjem ovog ugovora, postavlja se pitanje: ako stvar ne postoji, kako je moguće delovati u sledećem trenutku da je uništimo?

Još jedno pitanje dolazi u prvi plan: ako se biološki i hemijski ratni materijali nalaze u Ukrajini [i drugim pomenutim zemljama], kako su tamo završili? Kao i još jedno pitanje: zašto su SAD zauzele oko njihovog uništavanja ako SAD nemaju ništa sa njima?

„Ruska propaganda“ je već preeksponirana

Neki mediji i organizacije koje se razmeću pojmom „nezavisni“ ili „provera činjenica“ mnogo češće koriste frazu „ruska propaganda“ umesto da se udube u javno poznata dokumenta koja postavljaju više pitanja nego što nam daju odgovora. Oruzjeonline.com ostavlja na vama da odlučite kako da asimilujete ove informacije. Već smo postavili svoja pitanja.

Pružamo vam vezu ka zvaničnom sistemu vlade SAD i veb-sajtovima za ugovaranje i dodelu bespovratnih sredstava SAD. Ispod su objavljeni dokumenti koji potvrđuju gore navedene informacije.

Pročitajte i preuzmite dokumente ovde:

  1. Dokument: Međunarodna usluga sanacije i zaštite životne sredine – Druga generacija (IRES2), Ugovor o nalogu za višestruke dodele (MATOC)
  2. Dokument: Međunarodne usluge sanacije i zaštite životne sredine – Druga generacija (IRES2)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave