NaslovnaNovostiČetiri lovca Mirage 2000 oborila četiri F-16 Fighting Falcona

Četiri lovca Mirage 2000 oborila četiri F-16 Fighting Falcona

Četiri borbena aviona Miraž 2000 oborila su četiri F-16 Fighting Falcon-a u simuliranoj vazdušnoj borbi, napisao tajvanski novinar Lu Jiongchang za lokalni onlajn portal NOWnews na YahooNews-u 11. januara 2023.

Izveštač piše o vojnoj vežbi Zmaj, održanoj na Tajvanu u novembru. Za ovu vežbu se dodeljuju razne nagrade kao što su Kralj vazdušne borbe i Kralj bombardera.

Obuka je važna za Tajvan jer otkriva borbenu sposobnost tajvanskog ratnog vazduhoplovstva. Lu Jiongchang se sastaje sa osvajačem titule, vođe misije u vazdušnim borbama 2022. potpukovnikom Džuangom Veibom. Potpukovnik Veibo je član 42. borbenog tima tajvanskog vazduhoplovstva.

Tokom simuliranih vazdušnih borbi, tajvanski vojni štab je odlučio da uključi 2. krilo tajvanskog vazduhoplovstva i njihove lovce Miraž 2000. Dakle, četiri Mirage 2000-e bi se morale suočiti sa četiri F-16 Fighting Falcona.

Zanimljivo je napomenuti da štab tajvanske vojske četiri F-16 daje ulogu „zlog kineskog osvajača“. Tako su četiri borca Miraž 2000 poslata protiv “američke” Crvene armije. „Uz dobru obuku i prećutnu saradnju, sva četiri F-16 su oborena, ali jedan od lovaca Miraž 2000 je oboren, što je rezultiralo lovcem 4:1“, rekao je potpukovnik Veibo.

Tajvansko vazduhoplovstvo ima 45 jedinica francuskih lovaca Miraž 2000. Kupljeni su 1980-ih godina, isporučeni 1996. Tajvansko vazduhoplovstvo je u to vreme koristilo višenamenske borbene avione F-104 i F-5E/F.

Prošle godine 14. marta, Tajvansko vazduhoplovstvo saopštilo je da će prizemljiti svoju flotu borbenih aviona Miraž 2000-5. Saopštenje je usledilo nakon što se jedinica pomenutog aviona srušila kod jugoistočne obale ostrva tokom rutinske obuke. Ovo je drugi put da je borbeni avion izgubljen u periodu od tri meseca.

2 KOMENTARA

  1. Miraž 2000 Rusi još od 90-tih godina ruše na način da im isključe kompjuter u avionu. Da su mislili da im se ozbiljno suprotstave trebali su nabaviti suhoje,ovako to je ne igra, već sprdnja mačke i miša!!! Inače 91. kad je počeo rat u Jugoslaviji dva miraža su tako oborena iznad jadranskog mora!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave