NaslovnaNovostiBolji od F-35? Turski Kizilelma će nadmašiti američke stelt lovce tvrdi Bajraktar

Bolji od F-35? Turski Kizilelma će nadmašiti američke stelt lovce tvrdi Bajraktar

Turska je izbačena iz programa F-35 2019. godine zbog odluke da nabavi ruske sisteme protivvazdušne odbrane S-400. Međutim, sada je stvorila borbenu bespilotnu letelicu koja bi, po mišljenju nekih zvaničnika, mogla da nadmaši F-35.

U intervjuu, glavni tehnički direktor (CTO) turskog popularnog proizvođača dronova Baikar Makina, Selçuk Bayraktar rekao je da će turski supersonični bespilotni borbeni avion Kizilelma nadmašiti američki F-35 i da će „pretstavljati izazov“ za klasičnu avijaciju pete generacije.

Kizilelma

„Planiramo da proizvedemo supersoničnu verziju bespilotnog lovca. Kizilelma će napraviti revoluciju u avijaciji; može se koristiti u vazdušnoj borbi protiv klasičnih borbenih aviona. Možda bi, nakon prvog leta drona, bilo pogrešno upoređivati ga sa avionima koji se koriste u mnogim zemljama, ali kada bude potpuno spreman, nadmašiće isti F-35 u nekoliko aspekata“, rekao je Bajraktar.

On je dalje napomenuo da je Kizilelma lovac pete generacije, baš kao i F-35 u Sjedinjenim Državama, ali je jedina značajna razlika između ova dva aviona ta što se Kizilelma upravlja daljinski. Turska je izvela prvi let potpuno novog Kizilelma drona 14. decembra 2022.

selcuk bayraktar i erdogan
Selcuk Bayraktar i tast Erdogan

Izjava Selčuka Bajraktara je simbolično značajna jer je Turska bila rani učesnik u programu F-35, dakle doprinela je razvoju aviona. Turska je trebala da kupi 100 jedinica F-35A. Međutim, nakon neuspelog pokušaja puča iza koga Erdogan tvrdi da stoje Sjedinjene Države, Ankara odlučuje da kupi ruski sistem protivvazdušne odbrane S-400. Između ostalih kaznenih poteza zbog kupovine, SAD proteruju Tursku iz programa F-35.

Kizilelma je sličan nekoliko bespilotnih letelica koje se trenutno razvijaju, Kratos XQ-58 Valkyrie američke proizvodnje ili ruski Suhoj S-70 Ohotnik, za koga tvrde da je prvi svemirski dron.

Približne karakteristike Bajraktara Kizilelma

Pretpostavlja se da će bespilotne letelice projekta MIUS biti lansirane sa univerzalnog desantnog broda TCG Anadolu [L-400] bez pomoći katapultnog sistema.

Približne karakteristike Bajraktara Kizilelma su maksimalna brzina od 900 km/h, brzina krstarenja od 740 km/h i borbeni domet od 930 km. Ovaj borbeni dron će moći da ostane u vazduhu oko 5 sati na maksimalnoj radnoj visini od 10.700 metara.

Podsetimo, u novembru 2021. turska odbrambena kompanija Baykar naručila je ukrajinskom državnom preduzeću Ivčenko-Progres mlazne motore AI-25TLT i AI-322F. Turska je prošle godine uspela da ostane bliska i Ukrajini i Rusiji jer želi da posreduje umesto da bira stranu u ratu nakon izbijanja sukoba.

Dok Baykar isporučuje naoružane bespilotne letelice Ukrajini i predviđa čak tamošnju fabriku, turski izvoz u Rusiju dostigao je osmogodišnji maksimum u 2022 godini.

1 KOMENTAR

  1. Hahaha pa nije tesko nadmasiti tu americku kantu, koja se rusi sama od sebe. Kada ce te napisati pravu istinu o americkom oruziju, da je to smece koje se samo dobro reklamira

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave