NaslovnaNovostiAustralija ulaže milijardu dolara u naoružanje, prvi na listi HIMARS

Australija ulaže milijardu dolara u naoružanje, prvi na listi HIMARS

Australijska vlada je najavila da će uložiti više od milijardu australijskih dolara (oko 684 miliona američkih dolara) u kupovinu novih pomorskih projektila, kao i dugog dometa kopnenih raketa, visoko mobilnog artiljerijskog raketnog sistema zemlja-zemlja HIMARS.

U saopštenju vlade se navodi da je Australija potpisala ugovor sa norveškim proizvođačem oružja Kongsberg za isporuku pomorskih projektila, kao i kopnenog PVO sistema dugog dometa HIMARS, piše Rojters, a prenosi Tanjug.

HIMARS
HIMARS

„U trenutnom strateškom okruženju, važno je da odbrambene snage Australije budu opremljene najsavremenijim vojnim kapacitetima“, rekao je ministar odbrane Ričard Marles.

Marles je izbegavao da pomene koliko će sistema Australija kupiti. Ali u maju je američki Stejt department odobrio potencijalnu prodaju 20 HIMARS-a i prateće opreme Australiji za vojne svrhe po projektovanoj ceni od 385 miliona dolara.

Pored toga, zemlja je takođe potpisala ugovor sa norveškom kompanijom Kongsberg o nabavci pomorskih udarnih raketa, koje će početi da zamenjuju zastarele protivbrodske rakete Harpun na razaračima klase Hobart i fregatama klase Anzak 2024. godine. broj naručenih projektila je takođe tajna.

Morisonova vlada je u aprilu prošle godine najavila planove za kupovinu pomorskih raketa za napad kao deo plana troškova od 3,5 milijardi dolara.

PrekoCNN

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave