NaslovnaNovostiZamenik ministra odbrane Ukrajine traži da im Evropa donira 10% svojih tenkova...

Zamenik ministra odbrane Ukrajine traži da im Evropa donira 10% svojih tenkova Leopard 2

U Evropi postoji oko 2.000 borbeno spremnih nemačkih tenkova Leopard 2. U upotrebi su u brojnim zemljama uključujući Nemačku, Finsku, Dansku, Španiju, Norvešku i Poljsku. Predlog Andriija Melnika, novog zamenika ministra odbrane Ukrajine i bivšeg ambasadora u Nemačkoj, je da se evropske zemlje ujedine i formiraju tenkovski fond koji bi 10 odsto njih donirao Ukrajini.

Predlog ostrašćenih finskih političara

Razlog za takvu izjavu je novoformirani tenkovski lobi u političkim krugovima Finske. Anders Adlercreutz i Atte Harjanne iz vladinih partija SFP i Grønt Forbund smatraju da Evropa ne može da nastavi ovako sporim donošenjem odluka o snabdevanju teških borbenih oklopnih vozila Ukrajini.

Prema mišljenju dvojice finskih političara, ista debata bi trebalo da se održi u Danskoj.

Dvojica finskih političara smatraju da je greška što Ukrajina dobija zastarelu sovjetsku i zapadnu opremu. Prema njihovim rečima, Leopard 2 je savremeni tenk koji može da odgovori na rusku pretnju. Adlercreutz i Harjanne tvrde da Leopard 2 ne samo da će moći da se nosi sa zastarelim sovjetskim tenkovima T-64, T-70 i T-80, već bi mogao da postane prekretnica u sukobu.

Šta misli Danska?

Fleming Splidsbul, viši istraživač globalne bezbednosti na Danskom institutu za međunarodne studije (DIIS), smatra da se u Evropi trenutno vodi sve intenzivnija debata.

Međutim, Ministarstvo odbrane Danske se uzdržava od razgovora o donaciji tenkova Ukrajini. Nedavanje informacija javnosti svakako ne isključuje mogućnost da dansko ministarstvo da već učestvuje u takvoj raspravi.

ukrajina se nada nemackim tenkovima leopard 2023. godine
ukrajina se nada nemackim tenkovima leopard 2023. godine

Međutim, poslednjih nedelja, kako u Evropi tako i u SAD, mnogi političari i vojni eksperti sve češće potenciraju da Ukrajini ne treba davati oružje pogotovo ne ovako nasumice. Prema opštem mišljenju, potrebno je pažljivo razmotriti koji se rat danas vodi u Ukrajini, kako bi se pronašla najbolja opcija za vrstu isporučenih sistema naoružanja.

Nemačka odlučuje čim dozvole Sjedinjene Države

Ko god odluči da Ukrajini pošalje tenkove Leopard 2, prvo će morati da dobije dozvolu Nemačke, a oni pak od SAD. Nemačka je proizvođač ovih tenkova. Poslednjih meseci vodila se žestoka debata među nemačkim političarima i društvom o tome da li Berlin treba da da zeleno svetlo za isporuku Leoparda Kijevu, dok im se ukrajinci nadaju.

Nemački kancelar Olaf Šolc saopštio je krajem prošle godine da Nemačka nema nameru da učestvuje sama u donacijama Ukrajini. S jedne strane, ovo je odbijanje snabdevanjem Leoparda, sa druge strane, to je upravo ono što dvojica finskih političara pokušavaju, inicijativu za zajedničku evropsku donaciju tenkova.

PrekoDW

2 KOMENTARA

  1. Svako malo informisaniji zna da nemački Leopardi i američki Abramsi stradavaju od istih sistema kao i ruski T72.
    Rusi imaju preko 8000 tenkova, više nego ceo nato kontigent u Evropi.
    Nato resursi u municiji presušuju, ruski ne, ni izbliza.
    Konačno… Rusi su ratovali sa 180k, sada dolazi 360k. Sračunajte sami.

  2. Ви сви па и САД сте учесници па ће ваше земље брзо доћи на ред.То нећете избећи ни једна зема која шаље оружје.Дат ћр милостиви Бог да Света Русија све непријатеље почисти Свету.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave